c S
Dnevne novosti

Tužiteljstvo ICC-a otvara istragu o ratnim zločinima na palestinskim područjima

04.03.2021 07:00 DEN HAAG, 3. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda (ICC) objavilo je u srijedu da će otvoriti formalnu istragu o ratnim zločinima na Palestinskim Područjima koja će obuhvatiti obje strane u sukobu.
Odluka je donesena nakon što je ICC 5. veljače odlučio da je nadležan u tom slučaju, što su Washington i Jeruzalem odbacili, dok je Palestinska samouprava pozdravila. "Odluka da se otvori istragu uslijedila je nakon mukotrpne preliminarne istrage koju je proveo moj ured koja je trajala gotovo pet godina", priopćila je odlazeća tužiteljica Fatou Bensouda. "U konačnici, naša glavna briga moraju biti žrtve zločina, i palestinske i izraelske, koji su proistekli iz dugog ciklusa nasilja i nesigurnosti koji je prouzročio duboku patnju i očaj na svim stranama", istaknula je. "Moj ured će zauzeti isti principijelni, nepristrani pristup kao u svim situacijama za koje je nadležan". 

Bensouda, koju će na dužnosti zamijeniti britanski tužitelj Karim Khan 16. lipnja, rekla je u prosincu 2019. da su na "Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzralem, i u Pojasu Gaze počinjeni ili se čine ratni zločini". Imenovala je i izraelske snage sigurnosti i oružane palestinske skupine kao Hamas kao moguće počinitelje. Idući korak bit će utvrditi vode li Izrael i palestinske vlasti svoje istrage i analizirati ih.

Izraelski šef diplomacije odbacio je odluku ICC-a o provođenju istrage nazvavši ju "moralno i pravno ništavnom". "Odluka o otvaranju istrage protiv Izraela je izuzetak od mandata suda i rasipanje resursa međunarodne zajednice koje provodi pristrana institucija koja je izgubila sav legitimitet", rekao je ministar Gabi Ashkenazi.

Palestinska samouprava pozdravila je odluku tužiteljstva.To je "dugoočekivani korak koji ide u prilog neumornoj palestinskoj borbi za pravdu i odgovornost, što su neophodni stupovi mira koji palestinski narod traži i zaslužuje", priopćilo je palestinsko ministarstvo vanjskih poslova. Islamistička skupina Hamas također je pozdravila odluku tužiteljstva ICC-a i stala je u obranu svojih akcija nazvavši ih "legitimnim otporom".