c S
Dnevne novosti

U javnoj raspravi izmjene Zakona o obrtu vezano uz članarine i Majstorsku školu

28.09.2021 07:30 ZAGREB, 27. rujna 2021. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poslalo je u ponedjeljak u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrtu, kojim se predlaže smanjenje članarina u Hrvatskoj obrtničkoj komori i regulira osnivanje Majstorske škole.

Predlaže se vezanje iznosa komorske članarine uz 1,25 posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, umjesto 2 posto. Time se, navodi se u obrazloženju, "ostvaruje smanjenje komorskog doprinosa što će imati odgovarajući odjek u dijelu članstva koje to doživljava kao teret, pa će smanjenje predstavljati pozitivni pomak na bolje jer će za uzvrat ostvarivati prvo korištenje usluga i proizvoda za manji iznos članarine".

Nadalje, predlaže se promjena ustrojstva i ukidanjem područnih obrtničkih komora, čime će se postići uštede koje će se preusmjeriti na unaprjeđenje odnosa Komore sa članovima i osloboditi sredstva za osmišljavanje novih usluga i proizvoda, navodi se u obrazloženju.

Također, predloženim izmjenama dodatno se regulira Majstorska škola kao ustanova za provedbu programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja za obavljanje obrta, a koju osniva Hrvatska obrtnička komora. Svrha njezina osnivanja je omogućavanje brže aktivaciju mladih na tržištu rada, kao i unaprjeđenje i moderniziranje strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj. Prijedlog je u javnoj raspravi do 27. listopada.