c S
Dnevne novosti

U saborsku proceduru upućen Prijedlog novog Zakona o komasaciji

11.02.2022 07:30 sabor mala
ZAGREB, 10. veljače 2022. (Hina) - Vlada je u četvrtak poslala u saborsku proceduru Prijedlog novog Zakona o komasaciji, kojim se planira provesti okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, za što je u razdoblju do 2026. godine osigurano ukupno 313 milijuna kuna.

Prijedlogom Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta želi se omogućiti stavljanje u funkciju poljoprivredne proizvodnje rascjepkanog i zapuštenog zemljišta, kojem je otežan pristup, kroz optimiziranje oblika i površine poljoprivrednog zemljišta, odnosno njegovim okrupnjavanjem te izgradnju vodnih građevina za melioracije i druge infrastrukture.

Postojeći Zakon o komasaciji, odnosno okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, na snazi je od 2015. godine, no nije zaživio na terenu.Vlada je sada odlučila izraditi novi kojim će pokušati olakšati taj proces, a potporu je dobila i od Europske komisije.

Za njegovo provođenje u iduće četiri godine, naime, osigurano je ukupno 313 milijuna kuna, od čega iz Mehanizma za oporavak i otpornost 263 milijuna, a iz nacionalnih sredstava 50 milijuna kuna. 

Po riječima ministrice poljoprivrede Marije Vučković, novi zakon stvorit će preduvjete za učinkovitu provedbu komasacije poljoprivrednog zemljišta u svrhu okrupnjivanja katastarskih čestica male površine i nepravilnog oblika u veće i pravilnije. Također, kazala je, utjecat će pozitivno na poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj, kao i na stvaranje veće dodane vrijednosti te će postaviti osnove za bolje uvjete za obrađivanje poljoprivrednog zemljišta uređenjem puteva i komunalne mreže te  uređenjem imovinsko-pravnog odnosa, sve u svrhu razvoja  i unapređenja ruralnog prostora.

Prijedlogom zakona definiraju se načela za provođenje komasacije, prije svega načelo jednake vrijednosti te načelo oblika, uporabe i položaja zemljišta te se omogućuje jednostavniji pristup sredstvima za podmirenje troškova putem programa komasacije poljoprivrednog zemljišta, koji će donijeti Vlada kao nacionalni akt planiranja, u skladu s osiguranim sredstvima.

Ujedno, navela je, smanjit će se broj tijela uključenih u planiranje i provedbu komasacije sa 17 na 11 tijela, te su preciznije podijeljene nadležnosti između tijela uključenih u provedbu komasacije.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavit će i voditi informacijski sustav komasacije u elektroničkom obliku, u okviru će biti registar komasacije, a nositelji komasacije mogu biti jedinice lokalne samouprave, Grad Zagreb ili ministarstvo.