c S
Dnevne novosti

U Saboru danas glasovanje o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i drugima

15.12.2021 07:30 sabor mala
ZAGREB, 14. prosinca 2021. (Hina) - U Hrvatskom saboru danas je previđeno glasovanje o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima su Konačni prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te prijedlog imenovanja Davorka Vidovića potpredsjednikom Sabora.

Oporba je stava da se Konačnim prijedlogom Zakona o sprječavanju sukoba interesa marginalizira Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i svodi na obično birokratsko tijelo. Vladajući to odbacuju tvrdeći kako, naprotiv, šire i jačaju nadležnosti Povjerenstva te da ono "ostaje važno i neovisno antikorupcijsko tijelo s proširenim ovlastima na nove obveznike s novim mehanizmima".

U prilog tome ističu kako se značajno proširuje krug obveznika, uz tisuću novih, više od sedam tisuća obveznika bit će dužno podnositi izvješće o imovini, a imovinske kartice morat će podnositi jednom godišnje. Podatke o imovini morat će, među ostalima, podnijeti i predsjednici uprave trgovačkih društava kojima je vlasnik država i lokalne samouprave, ravnatelji zdravstvenih ustanova, HRT-a, HAKOM-a, Fonda za obnovu Grada Zagreba i drugi.

Zakonom se s 12 na 18 mjeseci nakon mandata produljuje "razdoblje hlađenja" u kojem dužnosnici neće moći biti imenovani na upravljačke funkcije u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima obavljali nadzor.

Postupci pred Povjerenstvom trebali bi biti brži, a pooštravaju se i kazne pa će, umjesto dosadašnjih 2000 kuna, Povjerenstvo moći izreći minimalnu kaznu od 4000 kuna, dok maksimalna ostaje 40.000 kuna.

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima. 

Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u njima da osiguraju njenu provedbu.

Dopunjuju se ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje.

Predviđeno je i glasovanje o prijedlogu Kluba zastupnika Socijaldemokrata, koji je kao najveći oporbeni klub u Saboru, predlaže Davorka Vidovića na dužnost potpredsjednika Sabora, umjesto dosadašnjeg Miroslava Škore (nezavisni). Klub Socijaldemokrata postao je najbrojniji oporbeni klub nakon raskola Kluba SDP-a na SDP-ov sa 14 članova i novi Klub socijaldemokrata s 18 članova.

Prema saborskom Poslovniku tri potpredsjednika Sabora biraju se na prijedlog parlamentarne većine, a dva na prijedlog parlamentarne manjine te u pravilu raspodjela odgovara stranačkom sastavu Sabora.Glasovanje je predviđeno u 10,30 sati.