c S
Dnevne novosti

Ubojstvo djece uznemirilo javnost i otvorilo brojna pitanja

27.09.2021 07:45 ZAGREB, 25. rujna 2021. (Hina) - Trostruko ubojstvo djece za koje je osumnjičen njihov otac, Austrijanac sa zagrebačkom adresom, uznemirilo je javnost, ali i otvorilo pitanje je li se tragedija mogla izbjeći uključivanjem sustava u procjenu rizika u obitelji o čemu je, prema riječima stručnjaka, zasad prerano govoriti.

U stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi policija je u subotu oko dva sata, temeljem informacija o najavljenom samoubojstvu pronašla troje najvjerojatnije ugušene djece i njihova omamljenog oca koji se pokušao ubiti pa je prevezen u bolnicu Sestara Milosrdnica. Prije brutalnog zločina na društvenim mrežama objavio je pismo u kojem je naveo da ga je ostavila djevojka jer je njegova bivša žena bila loša prema njoj te da je ostao bez novca, a spominjao je i svoje prijatelje i braću iz masonske lože. Nakon što je pronađen u stanu gdje je najvjerojatnije ubio svoje troje malodobne djece - blizance djevojčicu i dječaka te još jednog mlađeg sina pokušao se ubiti otrovom ili tabletama. Roditelji ubijene djece bili su razvedeni, majka u vrijeme zločina nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje je provelo očevid u naselju Mlinovi izvijestilo je da je za ubojstvo troje malodobne djece osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin. Tužiteljstvo je navelo da u suradnji s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela.

Pravobraniteljica za djecu: Ubojstvo djece je nevjerojatna, ali moguća životna situacija

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da je nevjerojatna, ali moguća životna situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštiti. "Ovo je ponovno jedna nevjerojatna, ali, rekla bih, moguća životna situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštititi i koji su njihovi prirodni zaštitnici", kazala je Pirnat Dragičević za N1. Smatra da treba dati vremena za prikupljanje relevantnih informacija i da bi bilo kakve njezine procjene oko tog slučaja zasad bile neozbiljne i neodgovorne. Dodala je, međutim, da postoji mogućnost prevencije takvih situacija kroz uključivanje sustava koji procjenjuje rizike u obitelji, ali smatra da je za sada preuranjeno sustav dovoditi u kontekst tog slučaja jer se još ne znaju nikakve informacije. Važno je, tvrdi pravobraniteljica, da svi stručnjaci koji sudjeluju u zaštiti djece, na prvo mjesto stave dobrobit djece. "Kao društvo u cjelini moramo ne samo više govoriti nego i poduzimati da bi zaštitili djecu, ponekad ako je potrebno i od vlastitih roditelja", istaknula je pravobraniteljica za djecu.

Mađerić: Centar nije imao informacije o nasilju u obitelji ubijene djece

Državna tajnica u Ministarstvu obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da nadležni Centar za socijalnu skrb nije imao informacije o nasilju u obitelji. "Centar za socijalnu skrb nije imao niti jednu prijavu, kako pojedinaca, majke, ali i bilo kojih drugih tijela koji bi ukazivali na obiteljsko nasilje prema djeci ili prema majci", izjavila je državna tajnica Mađerić na konferenciji za novinare. Istaknula je kako je riječ o obitelji koja je 2018. bila na obveznom savjetovanju u nadležnom Centru za socijalnu skrb, dodavši da je to standardni postupak za sve obitelji koje se razvode. Kazala je da su otac i majka djece tada u Centar došli zajednički, te da su se dogovorili da imaju zajedničku roditeljsku skrb nad svoje troje djece. "Nakon toga nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb. Centar nije mogao postupati jer nisu imali informacije da postoji nasilje", rekla je Mađerić.

Ujedno je pozvala građane da, ukoliko imaju bilo kakvu sumnju na nasilje u svom okruženju, to odmah prijave nadležnim institucijama. Izrazila je i zgražanje nad ubojstvom troje male djece, istaknuvši da je taj čin potpuno neshvatljiv. "Zgranuti smo ovim strašnim i tragičnim događajem. Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo, obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo jednu drugu, prestrašnu situaciju", proučila je Mađerić te izrazila sućut majci i obitelji ubijene djece.

Policija dosad nije intervenirala u obitelji u kojoj je ubijeno troje djece

Zagrebačka policija izvijestila je također da nije imala saznanja niti je ikad prije pružena intervencija u obitelji u zagrebačkom naselju Mlinovi. ''Iskoristila bih priliku da kao policijska službenica, ali i u svoje osobno ime, kao majka i roditelj, iskažem iskrenu sućut majci i članovima šire obitelji. Policijskim službenicima, s obzirom da se radi o vrlo traumatičnom događaju, biti će pružena stručna pomoć'', kazala je u izjavi ispred sjedišta zagrebačke policije Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delikvencije. Grubišić Požar je dodala da je dolaskom na mjesto događaja u Mlinovima zatečen muškarac koji je bio narušenog zdravstvenog stanja i troje maloljetne djece koja nisu davala znakove života.''Dolaskom liječnika hitne medicinske pomoći potvrđena je smrt djece te da se radi o nasilnoj smrti. Građaninu je pružena liječnika pomoć te je smješten u KB Sestara Milosrednica gdje se nalazi na hospitalizaciji'', dodala je Grubišić Požar zaključivši kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Je li otac koji je ubio djecu bio pod utjecajem psihofarmaka

Ravnatelj Kliničke bolnice Sestara milosrdnica Davor Vagić rekao je u subotu da je 56-godišnji muškarac koji je u subotu u Zagrebu ubio svoje troje malodobne djece i potom pokušao samoubojstvo, za sada stabilno, a rade se nalazi je li bio pod utjecajem psihofarmaka. "Noćas je vozilom Hitne medicinske pomoći u pratnji policije dovedena muška osoba, 56 godina, sa suženom sviješću. Pacijent je obrađen u našem objedinjenom Hitnom bolničkom prijemu, nakon toga premješten u našu jedinicu intenzivne skrbi, gdje je napravljena daljnja dijagnostika i liječenje", rekao je Vagić u izvanrednom obraćanju novinarima ispred Vinogradske bolnice. Po njegovim riječima, pacijent je stabilno i trenutno nije životno ugrožen. "Čovjek je pri svijesti. Apsolutno se rade svi mogući nalazi pod sumnjom da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći", naglasio je dr. Vagić. Upitan je li 56-godišnjak bio pri svijesti i svjestan što je učinio, ravnatelja KB dr. Vagić naglasio je kako je to pitanje za policiju, pod čijim je stalnim nadzorom. "Prva i osnovna stvar je da životne funkcije i ostalo budu u redu i da smo sigurni da je on, što se toga tiče, stabilan. Tek potom će se sukladno tome dogovoriti daljnji premještaj i dalje zbrinjavanje", zaključio je dr. Vagić.Za ubojstvo svoje troje maloljetne djece po pisanju medija osumnjičen je Harald Kopitz iz Beča koji je živio i radio u Zagrebu gdje je imao svoje tvrtke i radio za više velikih tvrtki kao financijski konzultant i pregovarač.

Milanović: Bitno je da nasilja bude sve manje i manje

Slučaj je komentirao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, rekao je da će nasilja u obitelji uvijek biti ali je bitno da ga bude sve manje, a dodao je i kako je ljudska narav nepredvidiva te u njoj vreba permanentna opasnost. "Nasilja će u obitelji biti, bitno je samo da ga bude stalno manje i manje", rekao je Milanović novinarima u Varaždinu referirajući se na slučaj trostrukog ubojstva na Mlinovima. "Ljudska narav je nepredvidiva, nasilna, posebno muškaraca, posebno kad polude, popiju, kad se osjećaju frustriranima, kad ih društvo odbaci. Dakle, tu vreba jedna permanentna opasnost; nasilni muškarci u određenoj životnoj dobi postaju opasni za sebe i za svoju neposrednu okolinu i to treba promatrati", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Dodao je kako srećom u Hrvatskoj nema masovnih ubojstava, što, smatra, možemo zahvaliti činjenici da oružje nije dostupno. "Dakle, oružje treba učiniti još nedostupnijim. To je kod nas kontrolirano i ovo govorim čisto preventivno: tamo gdje je puška, tamo je i metak i nesretni završetak", kazao je predsjednik Milanović.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u subotu je u Pazinu rekao kako je noćašnja tragedija u zagrebačkim Mlinovima strašan zločin te je izrazio duboku sućut obitelji. "Za sada bih se suzdržao od bilo kojih daljnjih komentara. U kontaktu smo s nadležnim institucijama, čekamo daljnje informacije, a dok one ne dođu, dok ne znamo još okolnosti ove strašne tragedije, ne bih dalje ništa komentirao osim izrazio sućut obitelji", izjavio je gradonačelnik Tomašević.