c S
Dnevne novosti

Udruga Pomak želi ojačati položaj zviždača i zaštititi javnu imovinu

21.02.2022 07:05 ZAGREB, 20. veljače 2022. (Hina) - Udruga Pomak, koja okuplja zviždače koji su proteklih godina upozoravali hrvatsku javnost na nepravilnosti u djelovanju javnih tijela, predstavila se u nedjelju u Zagrebu i istaknula da želi ojačati položaj prijavitelja i zaštititi javnu imovinu na čije su uništavanje upozorili.

Zviždači su izloženi progonima, gubitku posla i nefunkcioniranju sustava zaštite, pa će se Udruga Pomak pobrinuti za pravu i psihološku pomoć. Imat će pravnika za unutarnja savjetovanja i surađivati s odvjetničkim društvima za pravna zastupanja, što je najskuplji i najbolniji dio kroz koji prolaze svi prijavitelji nepravilnosti, rečeno je.

Želimo našu pozitivu prenijeti na druge i olakšati im put od same ideje da prijave, do njezine realizacije, kazala je predsjednica Adrijana Cvrtila i zahvalila novinarima na podršci. Članovi su predstavili svoje slučajeve, u kojima je zajedničko, kazala je Cvrtila, da nakon prijave nepravilnosti ostaju bez posla i ulaze u sustav sudstva, a suci prvog stupnja često ne poštuju propise i za njih nema nikakvih sankcija.

Šta će nam zakoni ako ne postoje sankcije za suce?, upitala je i dodala: Država je postala trula i, iskreno, teško je i pobrojati sve afere, koliko ih ima. Kad prijavitelj kaže 'idem prijaviti' treba mu podrška da zna da nije sam i da zna kako će to platiti i kako će preživjeti, kazala je i dodala da je protiv nje podignuto devet privatnih službi za klevetu, dok se Gradom Kutinom treći mjesec upravlja iz zatvora.

Zaprepastila sam se...

Maja Đerek je podsjetila je da je upozoravala da se prema zviždačima ne smiju primjenjivati represivne mjere, te ocijenila da je postojeći zakon sramotan.

Jedna lasta ne čini proljeće, nas je pet, a uskoro će biti čitavo jato. Danas je dan da pričamo o zajedništvu i svakom pojedincu koji želi promijeniti sustav, kazala je i podsjetila da su europske institucije višestruko upozoravale Hrvatsku da ne postoji učinkovita zaštita zviždača. Inzistirat ćemo da se promijeni zakon i da prijavljivanje prestane biti stigma nego da postane poželjno, kazala je.

Potpredsjednik Viktor Šimunić kazao je da je doživio veliku podršku javnosti za svoje prijave u Oroslavju i da se odlučio promijeniti jedan grad. Iz prve ruke vidim "kako se delalo" i za to je podignuto 6-7 kaznenih prijava. Sad niz usluga u gradu plaćamo puno jeftinije, jer su se ranije njihove cijene napuhavale, a tako je u cijeloj državi. Dosta je šutnje, idemo mijenjati stanje, kazao je.

Potpredsjednik Josip Vitez iz Požege kazao je da su zviždači izbačeni iz poslovnog svijeta i izloženi sudskim procesima koji financijski iscrpljuju.Optužnice koje su podižu nakon što prijavimo korupciju su bez dovoljno kvalitetnog materijala i pogoduju onima koji su tuženi, ocijenio je.

Nada Ružić, unutarnja revizorka u javnom sektoru, zaprepastila se, kazala je, koliko je sustav korumpiran. Prvo se obratila Ministarstvu financija i nije dobila nikakav odgovor, a potom je doznala da nisu čak ni imali slučaj prijavljivanja nepravilnosti, iako one postoje dugi niz godina. Umjesto odgovora, dobila je otkaz ugovora o radu.

Tajnik Siniša Glavaš zapitao se zašto građani biraju korumpirane vlasti, a ne iskažu poštovanje prijaviteljima koji su se žrtvovali za bolje sutra i pozvao sve da se prestane s time i da pomognu udruzi Pomak.