c S
Dnevne novosti

Udruga poslodavaca graditeljstva: Nužne promjene zakonodavstva

23.05.2024 08:25 ZAGREB, 22. svibnja 2024. (Hina) - Za učinkovitu javnu nabavu građevinskih radova i zaštitu domaćeg građevinarstva od nelojalne konkurencije nužne su promjene zakonodavstva i kvalitetnija priprema natječaja, poručili su u srijedu iz HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva.

Ta Udruga je organizirala prvu godišnju konferenciju o nabavi građevinskih radova pod nazivom "Kako provesti nabavu radova bez rizika izvođača i naručitelja“, a na kojoj je među ostalim  naglašena hitnost promjena u zakonodavstvu i praksi javne nabave radova.

U praksi je, kako su naveli, utvrđeno da je zakonodavni okvir koji uređuje javnu nabavu radova manjkav te je stoga nužno izmijeniti Zakon o javnoj nabavi, Zakon o obveznim odnosima i Ovršni zakon. Praksa pokazuje da su domaći ponuditelji diskriminirani te u nepovoljnijoj poziciji od stranih, osobito onih iz trećih zemalja koji su uobičajeno subvencionirane državne kompanije, istaknuli su iz HUP Udruge poslodavaca graditeljstva napominjući kako na taj način nelojalno konkuriraju domaćim građevinskim kompanijama.

Stoga je, kako navode, nužno primijeniti propisane alate koji naručiteljima i zakonodavcu već stoje na raspolaganju, u ograničavanju pristupa postupcima javne nabave ponuditeljima iz trećih zemalja.

Upitne reference napominju kako treba uzeti u obzir da je teško provjeriti reference izdane od naručitelja iz trećih zemalja te je gotovo nemoguće provjeriti poštuju li oni kolektivne ugovore, što dodatno stavlja domaće ponuditelje u neravnopravni položaj. Stoga je nužno detaljnije regulirati kako strani ponuđači dokazuju reference, smatraju poslodavci.

Preporučuju i kvalitetniju pripremu dokumentacije o nabavi napominjući kako su izmjene ugovora o građenju vrlo česte, što je nerijetko posljedica loše pripremljene projektne dokumentacije. Mišljenja su i kako je u ugovorima o građenju potrebno detaljno definirati materiju izmjene ugovora, što sad često nije slučaj. To je, kažu u HUP-u, potrebno zbog lakšeg pravdanja troškova koji bi bili financirani iz EU fondova te zbog otklanjanja neizvjesnosti među ugovornim stranama.

Istaknuli su i kako je ugovor o građenju potrebno detaljnije regulirati Zakonom o obveznim odnosima, s obzirom da mnoga bitna pitanja sad njime nisu uređena. Izmjene Zakona o javnoj nabavi su neophodne, a osobito je nužno propisati primjenu trgovačkih običaja odnosno običajnog prava pri nabavi građevinskih radova, rečeno je na konferenciji.

Također je navedeno kako je potrebno jasnije regulirati kriterije za isključenje ponuditelja te se apelira na javne naručitelje da primjenu Kolektivnog ugovora za graditeljstvo redovito primjenjuju kao kriterij za isključenje neadekvatnih ponuditelja kao i znanje hrvatskog jezika inženjera gradilišta i voditelja radova kod stranih naručitelja.