c S
Dnevne novosti

Udruge: Pirova pobjeda je presuda suda o zabrani iskapanja sedimenta iz Drave

30.12.2021 07:15 ZAGREB, 29. prosinca 2021. (Hina) - Visoki upravni sud presudio je u korist okolišnih udruga i time poništio rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kojim se dozvoljavalo iskapanje 460.000 kubičnih metara sedimenta iz Drave, priopćile su udruge u srijedu, uz ocjenu da je to "Pirova pobjeda" za Dravu.

"Nakon više od godinu dana otkad su okolišne organizacije - WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode podnijele žalbu Visokom upravnom sudu zbog slučaja iskapanja sedimenta iz Drave, stigla je presuda kojom se poništava rješenje ministarstva i odluka Upravnog suda u Osijeku", priopćeno je iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adrije. 

Okolišne organizacije podsjećaju kako su početkom svibnja 2020. podnijele tužbu protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (bivšeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike) zbog izdavanja rješenja Hrvatskim vodama za iskapanje 460.000 kubičnih metara sedimenta iz Drave bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu.

Upravni sud u Osijeku na prvom i jedinom ročištu 7. listopada 2020. u potpunosti je odbacio sve dokazne prijedloge okolišnih organizacija. Nakon toga su one podnijele žalbu Visokom upravnom sud koji je nakon više od godinu dana u presudi naveo kako se "odluka prvostupanjskog suda, uz obrazloženje kakvo je njome dano, ne može ocijeniti zakonitom". Nadalje se navodi kako u elaboratu zaštite okoliša, na temelju kojeg je izdano rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nije uzet u obzir utjecaj zahvata na ptice.

"U presudi se ističe kako navedeni propusti nisu otklonjeni u upravnom postupku, a niti u postupku pred prvostupanjskim sudom. Stoga se presudom nalaže Ministarstvu da mora donijeti novo rješenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš i o ocjeni prihvatljivosti za ekološku mrežu uz pravilnu primjenu mjerodavnih propisa", ističe se u priopćenju.

Komentirajući presudu u ime okolišnih organizacija, Branka Španiček iz WWF Adrije rekla je kako ta presuda potvrđuje navode okolišnih organizacija "o nedosljednosti i kršenju procedura, manjkavom elaboratu na temelju kojeg je zahvat odobren", a na što su upozoravali od samog početka.

"Međutim, ovo je 'Pirova pobjeda' za rijeku Dravu s obzirom na to da je presuda stigla nakon više od godine i pol od početka zahvata na rijeci Dravi i da se iskapanje pijeska iz rijeke odvijalo neometano. Stoga ostaje vidjeti kolika je šteta učinjena“, poručila je Španiček. Dodala je kako je tim "nezakonitim zahvatom načinjena i velika materijalna šteta jer je i dalje nepoznato koliko je točno pijeska izvađeno u ovom periodu i je li taj pijesak već prodan".

"Vlada je odlukom iz rujna odobrila Hrvatskim vodama prodaju pijeska po cijeni od 49,51 kuna po kubičnom metru. U ovom slučaju je u principu nezakonito odobren zahvat težine 23 milijuna kuna. Ponavljamo kako se prirodnim resursima mora odgovorno gospodariti te se zakoni i procedure moraju dosljedno primjenjivati zbog dalekosežnih posljedica ovakvih zahvata na prirodu i ljude", zaključila je Španiček.

Okolišne organizacije očekuju da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja postupi prema odluci suda što prije te da pojasni kako će postupiti po pitanju do sada izvađenog sedimenta u ovom slučaju.