c S
Dnevne novosti

Ugostitelji traže ili niži PDV ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, Marić spreman razgovarati

14.07.2021 07:45 KAVA
BRUXELLES, 13. srpnja 2021. (Hina) - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak u Bruxellesu da je otvoren za razgovore s predstavnicima ugostiteljskog sektora, koji traže ili smanjenje PDV-a na piće na 13 posto, ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, ali da se ne može izdvajati samo jedan segment poreznog sustava.

“Mi smo spremni za razgovor”, rekao je ministar Marić, ali je dodao da ni u jednoj zemlji nije vidio, niti to omogućava direktiva EU-a, da se bilo što izuzme iz osnovice PDV-a, pa tako i trošak radne snage”. Na izravan upit hoće li PDV za ugostitelje biti smanjen na 13 posto, Marić je rekao: “Dijalog će se nastaviti, pristup i očekivanja ugostitelja su za mene u redu, međutim, ne možemo izdvajati samo jedan segment u odnosu na cijelu sliku. PDV je iznimno važan, najvažniji porezni prihod”. 

Marić je rekao da je vlada u proteklih pet godina smanjivala poreze, rasteretila gospodarstvo i građane, ali na način da se ne ugrožava održivost javnih financija stoga je javni dug četiri godine padao, u zadnji tri godine zabilježen je proračunski višak. “Sve to nam je omogućilo da s izbijanjem pandemije reagiramo onako kako smo reagirali. Maksimalno smo nastojali zaštiti zdravlje i živote građana, a istodobno i gospodarstvo i radna mjesta”, kaže Marić. Rekao je da se izmjenama u poreznom sustavu i snižavanjem poreznih opterećenja nastojalo osigurati poslodavcima prostor da povećaju plaće svojim zaposlenicima, čime se pomaže u rješavanju demografskog izazova u Hrvatskoj. “Mi smo kroz porezne izmjene rješavali neka od otvorenih pitanja, ali porezima se ne rješava sve. Isto tako PDV nije jedina stavka u poreznom sustavu Republike Hrvatske”, rekao je Marić.

U utorak su na konferenciji za novinare predstavnici udruga ugostitelja, na čelu s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) tražili od Vlade ili smanjenje PDV-a na piće na 13 posto, ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, čime bi se ugostiteljstvo prije oporavilo, nastavilo razvijati i povećati plaće, što je važno i zbog malih plaća i nedostatka radnika koje je teško naći i u zemlji i inozemstvu.

Predsjednica NUU-a Jelena Tabak naglasila je da je to prijedlog za čuvanje radnih mjesta, ali i kako bi se, u slučaju prihvaćanja jednog ili drugog prijedloga, ugostiteljima 'oslobodio' novac za ulaganja i veće plaće, a državi u proračun 'slio' novac od doprinosa."Ako smanje PDV, ostaje nam oko 10 posto sredstava za ulaganja, a ako nam rad priznaju kao porezni odbitak to bi pridonijelo proračunu, kao i zdravstvenom i mirovinskom sustavu. Ako baš ništa od toga, bar da smanje kafićima PDV-a na piće, tj. na bezalkoholna pića, vino, pivo i napitke (kava i sl.), jer oni bez toga sada vrlo teško opstaju, pogotovo što su u unutaršnjem dijelu zatvoreni više mjeseci", rekla je Tabak.

Tabak je dodala kako su i stožeru poslali prijedlog da se sada u novom setu mjera, koje će objaviti oko 15. srpnja, omogući kafićima rad i u zatvorenom, jer, kako su svi prisutni komentirali, nikome nije jasno zašto su unutra zatvoreni i zašto sada, kada se i drugdje po Europi sve otvara, ne mogu i oni raditi uz epidemiološke mjere i unutra.Podršku su dobili, kako je kazala, i od sindikata STUH, jer se radi o oko 320 tisuća zaposlenih u ugostiteljstvu, kao i od HUP-a, HGK, HOK-a i drugih.

"Cilj svih nas je odraditi cijelo ljeto, jesen, pa i zimu, i vrati se u normalu. Poštujemo sve zakone i pravilnike, podržavamo cijepljenje i covid potvrde i nemamo scenarij niti želimo neko novo zatvaranje, jer, ako toga bude, bit će i val stečajeva", upozorila je Tabak. Svjesni su da je Vlada puno pomogla s potporama, ali smatraju da treba naći održivo rješenje za pomoć sektoru, i to odmah sada, kako ne bi PDV i druga opterećanje gušili poslovanje.

Vedran Jakominić iz NUU i Udruge glas poduzetnika naglasio je da ugostiteljima sada treba sloga, a ne rivalitet, kao i da su svjesni da javnost ne gleda baš blagonaklono na ta njihova traženja. "Ni drugi sektori nemaju preferencijalnu poreznu stopu, a trebali bi neki imati, budući to u Hrvatskoj kao 'najveća stopa na planeti' guši malo i srednje poduzetništvo koje u Hrvatskoj čini 70 posto biznisa", upozorio je Jakominić, koji pritom misli na stopu PDV-a od 25 posto plus stopu poreza na potrošnju (do 3 posto), koju plaćaju "samo ugostitelji i samo u Hrvatskoj". "Kako su druge vlade po Europi mogle smanjiti tu stopu, tako je mogla i u Hrvatskoj, gdje su turizam i ugostiteljstvo 20 posto BDP-a. Treba li tu još što više za reći?", pita se Jakominić. Kao i drugi i on se založio za regionalni pristup rješenjima jer nije isto biti ugostotelj u Rijeci i Zagrebu ili u Čakovcu ili Bjelovaru, na Jadranu ili na kontinentu, to su različite vrste pa i s cijenama, ali uz iste, visoke troškove nabave i namete.

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba i sekcije za barove naglasio je kako kafići dugom zatvorenošću gomilaju dugove, ostaju bez radnika i sredstava za dalje i "pucaju po šavovima". "Molimo sve nadležne da nam umanje porezna opterećenja i otvore kafiće što prije i unutra, jer s ovime što radimo samo vani nećemo moći ni do većeg prihoda, ni do plaća za radnike, ni do kredita pa sada više ni do potpora, za koje bi stoga i 'pragovi' u odnosu na postotak prihoda trebali biti niži", poručio je Biljan. Ugostitelji su upozorili i na poteškoće u pronalasku radnika. Sada "tko god želi biti konobar odmah dobije posao", ne pita se ni za školu jer radnika jednostavno nema, a procedure uvoza radnika su duge i teške, upozorili su ugostitelji, poručujući i kako će Hrvatska, "ako ne riješi problem nedostatka radnika, izgubiti milijarde zbog nemogućnosti cjelovitog poslovanja u mnogim sektorima".

Osim predstavnika Nacionalne udruge ugostitelja, na sastanku i konferenciji za medije bili su i predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Udruge Glas poduzetnika (UGP), Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, Udruženja ugostitelja Zagreb, Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave HUP-a, Udruge Vinistra, Udruženja vinarstva HGK, Grupacije malih nezavisnih pivovara UGP-a i Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca.