c S
Dnevne novosti

Uručeni ugovori za izgradnju i opremanje centara za starije osobe

03.10.2023 08:10 ZAGREB, 2. listopada 2023. (Hina) - Premijer Andrej Plenković i ministar rada Marin Piletić uručili su ugovore za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe u vrijednosti 159 milijuna eura, a koji će imati nešto više od 1800 smještajnih kapaciteta i izvaninstitucijskih usluga za nešto više od 4500 korisnika.

Podjela ugovora održala se u ponedjeljak uoči svečane sjednice Nacionalnog vijeća za starije umirovljenike i starije osobe, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba. "Tako stavljamo u fokus naše sugrađane starije dobi, treće dobi kao što kažemo, o kojima moramo posebno voditi računa.

Poruka današnjeg potpisivanja čak 18 ugovora je da je svih 18 županija koje su se javile na ovaj natječaj dobilo sredstva za jedan centar", rekao je premijer. Samo se nisu javile Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb, naveo je.

Ministar Piletić je rekao kako je riječ o novom tipu ustanova koje će skrbiti za starije i umirovljenike. Ovim centrima nije uloga samo smještajni kapaciteti, kreveti i trajni smještaj, nego i pružanje izvaninstitucijskih usluga, odnosno širenje mreže socijalnih usluga po cijeloj Hrvatskoj. "Cilj je da se ta mreža socijalnih usluga osigura i u manjim mjestima, s obzirom na sada postojeće ustanove koje su mahom u županijskim središtima - većim gradovima, da smanjimo pritisak na te liste čekanja", rekao je.

Manjim jedinicama lokalne samouprave kroz ovaj natječaj po prvi put je omogućeno da se uključe u organizirano pružanje socijalnih usluga smještaja i drugih socijalnih usluga svojim starijim sugrađanima. Investicije vrijedne 159 milijuna eura su osigurane su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te državni proračun, a dio će sufinancirati i jedinice lokalne samouprave. 

"To je prva sustavna, ogromna, sveprisutna investicija u Hrvatskoj koja će poboljšati život naših starijih, uključujući smještaj i izvaninstitucijske usluge kakve se nisu vidjele u proteklih tri i pol desetljeća Hrvatske samostalnosti", rekao je Piletić. Govoreći o listama čekanja u domovima, Piletić je u izjavi za medije rekao kako razvijaju aplikaciju za liste čekanja pomoću koje će znati koje su stvarne potrebe s obzirom na to da će jedan korisnik zauzeti samo jedno mjesto na listi za sve ustanove, a neće, kao do sada, biti na više lista u više domova istovremeno.  

Predsjednica Nacionalnog vijeća i Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna nakon održane sjednice istaknula je kako centri za starije pružaju sveobuhvatno rješenje te kako ćemo se tako približiti pet posto smještajnih kapaciteta koliko bi Hrvatska morala imati po europskom standardu.Također je navela kako su smještajni kapaciteti u svakom slučaju nedostatni te će i dalje zagovarati razvoj izvaninstitucijskih oblika skrbi, odnosno skrb u vlastitom domu. 

Ocijenila je i kako se Grad Zagreb, s obzirom na broj umirovljenika, morao javiti na poziv za izgradnju centra. Govoreći o cijeni domova, Fortuna je rekla kako usluge u ustanovama u nadležnosti županija ili države nisu skupe, no jako su skupi privatni domovi te smatra da u njima nema dovoljno nadzora. 

Između ostalog, Fortuna je izvijestila kako su premijeru na sjednici ponovili svoje zahtjeve za bolji standard umirovljenika o kojima će pregovarati za dva do tri tjedna.