c S
Dnevne novosti

Ustavna odredba o nezastarijevanju na snagu će stupiti tek 1. siječnja?

18.11.2013 07:20 ZAGREB, 17. studenog 2013.(Hina), Članovi saborske radne skupine za ustavne promjene otvorenom su u petak ostavili mogućnost da odredba o nezastarijevanju kaznenih djela teških ubojstava stupi na snagu tek s 1. siječnja iduće godine, ako same ustavne promjene budu proglašene prije tog datuma.

Dogovoreno je to na poticaj nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i laburista Dragutina Lesara, koji su predložili da ustavne promjene u cijelosti stupe na snagu od Nove godine. "Predložili smo to kako bi se otklonila svaka sumnja da se Ustav mijenja da bi se spriječila primjena europskoga uhidbenog naloga u nekim postupcima", objasnio je Hini Lesar. Prijedlog ustavnih promjena od početka su pratile prozivke dijela oporbe da vladajući žele zaštititi čelnika bivše jugoslavenske obavještajne službe Josipa Perkovića od izručenja Njemačkoj, čije ga pravosuđe tereti za ubojstvo hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Naime, s 1. siječnja na snagu stupaju izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, po kojima će se europski uhidbeni nalog primjenjivati i za kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. Budući da je, po nekim tumačenjima, u Perkovićevu slučaju u Hrvatskoj nastupila zastara, ako bi se Ustav promijenio prije Nove godine, omogućilo bi se pokretanje postupka i u Hrvatskoj, što bi u konačnici moglo dovesti do toga da hrvatski sud odbije izručenje, dajući prednost domaćem pravosuđu. Vladajući su otpočetka odbijali prozivke da štite Perkovića, a to je Hini jučer ponovio i predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Istaknuo je da radna skupina ne može predvidjeti kada će Sabor proglasiti ustavne promjene pa da, prema tome, u ovom trenutku nije potrebno odlučivati o odgodi primjene bilo koje odredbe, pa ni one o nezastarijevanju. "Otvorena je opcija da, ako se na tome bude inzistiralo, nakon prihvaćanja nacrta prijedloga ustavnih promjena, prije nego što Odbor za Ustav utvrdi konačan tekst prijedloga, donesemo i zaključak o odgodi stupanja na snagu odredbe o nezastarijevanju", rekao je Grbin.

Radna skupina u petak je odlučila od Vlade zatražiti da u proceduru uputi izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, kojim bi se utvrdila obveza Ustavnog suda da ustavnost referendumskog pitanja ocjenjuje u ranoj fazi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na zahtjev građana. Od Vlade je zatraženo i da čim prije u proceduru pošalje i novi zakon o referendumu.