c S
Dnevne novosti

Ustavni sud- povratnika se nije smjelo odjaviti

17.08.2022 07:30 Ustavni sud RH
ZAGREB, 16. kolovoza 2022. (Hina) - Ustavni sud usvojio je žalbu povratnika kojem je odjavljeno prebivalište po službenoj dužnosti ocijenivši da je time bilo povrijeđeno njegovo pravo na slobodu kretanja, piše u utorak Jutarnji list.

Siščaninu J. D.-u (74) je policija odjavila prebivalište po službenoj dužnosti i morao je vratiti osobnu iskaznicu. Odlučila je tako PU sisačko moslavačka 2018. jer, kako je ustanovljeno, nije živio na adresi u Sisku na kojoj je bio prijavljen. Međutim J.D. takvu odluku nije prihvatio unatoč tome što su odluke policijskih upravnih tijela potvrđene i u prvostupanjskom i u drugostupanjskom postupku pa je podnio ustavnu tužbu te je odluka o njegovu prebivalištu ukinuta i Upravni sud u Zagrebu će morati ponovno odlučivati o njegovoj žalbi.

Jednoglasni zaključak svih sudaca Ustavnog suda bio je da su sudovi J. D.-u povrijedili pravo na slobodu kretanja i biranje boravišta koje je zajamčeno i Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

J.D. je bio prijavljen na adresi u Sisku od 2008. , kada je sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje sklopio ugovor o najmu kroz program zbrinjavanja povratnika. U srpnju 2018. zatražio je zamjenu stana zbog bolesti. Regionalni ured u Petrinji zatražio je od policije da provjeri prebiva li J.D. na toj adresi. Policija je obavila provjeru, obavijestila ured da J.D. tamo ne stanuje a njemu ostavila poziv da se izjasni o navedenim činjenicama. On je došao kasnije od roka naznačenog na pozivu, izjavio da živi na navedenoj adresi, pri čemu je priložio račune za režije, i pojasnio da zbog bolesti izbiva s adrese. Policija je odlučila odjaviti mu prebivalište i naložila da vrati osobnu iskaznicu.

"Mnogobrojni su razlozi da neka osoba bude privremeno odsutna iz svog doma, pa i više tjedana i mjeseci, a da time ne prestane njena namjera da na određenom mjestu trajno živi. Takve su situacije dulja putovanja, privremeni rad u drugom mjestu ili državi, dulje liječenje, obrazovanje i slično i na temelju takvih situacija teško se može zaključiti o prestanku trajnog nastanjenja neke osobe na nekoj adresi. Kada bi takve situacije dovodile do odjave prebivališta po službenoj dužnosti ili obveze građana da svaku takvu situaciju prijavljuju policiji kako bi izbjegli takvu odjavu, to bi predstavljalo značajno ograničenje slobode kretanja", zaključili su suci Ustavnog suda, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.