c S
Dnevne novosti

Ustavni sud ukinuo presudu Vrbanoviću i naložio novo suđenje

31.03.2022 07:20 ZAGREB, 30. ožujka 2022. (Hina) - Ustavni sud usvojio je tužbu bivšeg izvršnog direktora Dinama Damira Vrbanovića i naložio novo suđenje u slučaju u kojem je ranije pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama zajedno s braćom Mamić i poreznikom Milanom Pernarom.

Vrbanovićeva ustavna tužba usvojena je par dana prije nego što se on, temeljem presude osječkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud, trebao pojaviti na izdržavanju kazne koju je čak pet puta odgađao zbog zdravstvenog stanja.

Ustavni sud, koji je ranije odbio tužbe Zdravka i Zorana Mamića prebjeglih u BiH, u Vrbanovićevu je slučaju ukinuo presude osječkog i Vrhovnog suda te zatražio novo suđenje pred drugim sudom. Na kojem će mu se sudu ponovno suditi odredit će Vrhovni sud.

Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Pernar koji se 10. svibnja prošle godine prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu.

Vrhovni sud je sredinom ožujka 2021. Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu Pernaru, dok je Vrbanoviću potvrđeno tri godine zatvora. Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.