c S
Dnevne novosti

Usvojene izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku

04.07.2022 07:30 ČEKIĆ I VAGA
ZAGREB, 1. srpnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici u petak su većinom glasova usvojili izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojem je cilj modernizirati, pojednostaviti i ubrzati sudske postupke.

Za te izmjene i dopune zakona glasovalo je 79 zastupnika, 10 suzdržanih i 37 protiv. Zastupnici su većinom glasova odbili zaključak Kluba Socijaldemokrati da se izmjene i dopune tog zakona upute u treće čitanje. 

Izmjenama ZKP-a drugostupanjski žalbeni sud ubuduće će samo jednom moći ukinuti presudu i vratiti predmet prvostupanjskome sudu na ponovno postupanje s preciznim uputama koje činjenice trebaju razmatrati.

Prije glasovanja Natalija Martinčević (Klub HSLS i Reformista) ponovila je na je Narodna stranka - Reformisti pripremila izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku o čemu su obavijestili i javnost. Također, u konzultacijama s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom i premijerom Andrejem Plenkovićem dogovorena su rješenja koja su trebala biti ugrađena u novi zakon još 2021. godine.

"Nažalost, nakon dvije godine novog cjelovitog zakona još nema. Donose se tek izmjene i dopune, pa ćemo stoga sada u proceduru uputiti tekst prijedloga zakona koji je do sada već trebao biti usvojen", poručila je.

Upozorila je i da EU i hrvatski građani, Hrvatsku s razlogom percipiraju kao koruptivnu državu ocijenivši kako se tu radi o "dubinskoj, sistemskoj korupciji koja prožima lokalnu samoupravu, državne institucije i javne tvrtke". Martinčević je kazala i da smo svjedoci neefikasnosti pravosuđa u procesuiranju otkrivene korupcije, posebno kada se radi o kaznenom progonu državnih dužnosnika jer ti procesi traju desetak i više godina. Stoga predlažu da se kaznena djela državnih dužnosnika raspravljaju na sudu u kontinuitetu do okončanja prvostupanjskog postupka, a ne kao sada odgodom na odgodu pa dokle ide, a ide beskonačno. Zato, kada drugostupanjski sud zaprimi spis povodom žalbe - mora donijeti odluku unutar godine dana.      

Mišel Jakšić (Klub SDP-a) upozorio je kako te izmjene ZKP-a i svih ostalih pravosudnih zakona koji su danas na dnevnom redu nisu dovoljne. Upozorio je da stanje u pravosuđu nije dobro i da je ono rak rana povjerenja u hrvatske institucije, a povjerenje građana u naše pravosuđe je najniže u EU.

"Nije dovoljno da idemo u proceduru sa zakonima protiv kojih je struka, sve četiri katedre Pravnih fakulteta u Hrvatskoj, protiv kojih je Kazneni odjel Vrhovnog suda koji bi trebao raditi po tim predmetima", upozorio je. Jakšić je kazao i da se boje da to o čemu će dana glasovati samo nešto što će "pokazati Bruxellesu" i malo se pokazati da želimo biti "dobri đaci". "Ali građanima Hrvatske ćemo poslati poruku - da, svjesni smo da imamo rak ranu. Ali, hajdemo je liječiti aspirinom ili sprejom protiv komaraca. 

Zastupnici su većinom glasova usvojili i Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku kojim se nastoji unaprijediti sustav građanskopravne zaštite, osigurati provedba propisa EU te digitalizirati pravosuđe.

Zastupnici su većinom glasova usvojili i Zakon o elektroničkim komunikacijama te izmjene i dopune Zakona o  otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom.