c S
Dnevne novosti

Veleposlanici EU-a jednoglasno odobrili trgovinski sporazum s Britanijom

29.12.2020 08:08 LONDON, 28. prosinca 2020. (Hina) - Veleposlanici 27 zemalja članica EU-a jednoglasno su odobrili trgovinski sporazum između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva nakon brexita, utirući tako put njegovu stupanju na snagu, piše u ponedjeljak BBC.

Sporazum će vjerojatno 1. siječnja i službeno postati zakon, s obzirom na to da bi ga britanski parlament trebao odobriti u srijedu.U skladu s pravilima EU-a, on može privremeno stupiti na snagu, premda će Europski parlament o njemu glasati u siječnju.

Sporazumom se donosi okvir o trgovini nakon što Velika Britanija za četiri dana napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU-a.Njemačko predsjedništvo EU-a je priopćilo da će sporazum, kojim su okončani devetomjesečni pregovori, u utorak u 15 sati odobriti svih 27 vlada zemalja članica.

Vlade su imale tri dana za analizu pojedinosti sporazuma od njegova objavljivanja, no uvid u većinu dokumenta na 1246 stranica države članice imale su već prethodnih tjedana. Sporazumom je okončano gotovo 50 godina dugo britansko članstvo u bloku.