c S
Dnevne novosti

Vezmar Barlek na čelu Visokog upravnog, a Konjić zagrebačkog Županijskog suda

18.02.2022 07:10 ZAGREB, 17. veljače 2022. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) u četvrtak je za predsjednicu Visokog upravnog suda izabralo Ingu Vezmar Barlek, a za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Zdenka Konjića.

Na sjednici je za predsjednika Općinskog suda u Splitu izabran Dražen Maravić, predsjednicom Općinskog suda u Koprivnici imenovana je Marija Grgešić, dok je za predsjednicu Općinskog suda u Sesvetama izabrana Željka Bajzek, priopćio je DSV. Mandati izabranih predsjednika sudova traju četiri godine.

DSV je ranije priopćio da se na natječaj za predsjednika Visokog upravnog suda prijavila jedino danas izabrana Inga Vezmar Barlek, dok su se za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda natjecali sutkinje Mirela Mijoč Kramar, Vlasta Feuš i Maja Štampar Stipić te suci Tomislav Aralica, Oliver Mittermayer i izabrani Zdenko Konjić.

Od šest kandidata koji su se javili na natječaj za predsjednika najvećeg županijskog suda svi osim kaznenog suca Vrhovnog suda Zdenka Konjića suci su zagrebačkog Županijskog suda, a prijavili su se i na prethodni poništeni natječaj.

Riječ je o natječaju koji je raspisan 2020. godine, ali je poništen nakon što DSV na sjednici u ožujku prošle godine ni jednom od prijavljenih kandidata, među kojima je bio i sudac Krešimir Devčić, nije dalo natpolovičnu većinu glasova.Predsjednici sudova su izabrani tajnim glasanjem nakon provedenih razgovora s kandidatima.

DSV je tijelo koje, među ostalim, imenuje suce i odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti. Ima 11 članova, od kojih su sedmero suci, dva člana su izabrana iz redova sveučilišnih profesora prava, dok su dvoje saborski zastupnici.