c S
Dnevne novosti

Vinko Martinović pušten iz pritvora u Sarajevu, o izručenju Hrvatskoj naknadno

13.08.2021 07:10 SARAJEVO, 12. kolovoza 2021. (Hina) - Sud Bosne i Hercegovine dopustio je u četvrtak Vinku Martinoviću Šteli da ostane na slobodi do okončanja postupka po zahtjevu za njegovo izručenje koji je stigao iz Hrvatske.

Martinovića Hrvatska traži po presudi za ubojstvo Jamine Đukić iz Mostara i po kojoj je 2014. godine pravomoćno osuđen na deset godina zatvora a njega su po međunarodnoj tjeralici u srijedu uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).U četvrtak je pak pred Sudom BiH održano ročište samo kako bi se odlučilo hoće li on do okončanja ekstradicijskog postupka ostati u pritvoru dok će se o tome jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje odlučivati naknadno.

Sudac Goran Radević odlučio je oduzeti Martinoviću osobne i putne dokumente BiH i Hrvatske odnosno zabraniti mu napuštanje BiH, a ovaj je haaški osuđenik za ratne zločine nakon toga napustio zgradu Suda BiH u pratnji odvjetnice Nine Kisić. Ona je već na ovom sudskom ročištu inzistirala na tome da nema osnova za izručenje Martinovića Hrvatskoj, no sudac Radević je odbio da se o tome sada raspravlja."Nema osnova za izručenje imajući u vidu da se djelo za koje ga Hrvatska potražuje dogodilo u ožujku 1996. godine a sporazum između BiH i Hrvatske o izručenju vlastitih državljana stupio je na snagu tek 2014. godine. Taj sporazum se ne može retroaktivno primijeniti", kazala je novinarima odvjetnica po izlasku iz sudnice u Sarajevu.

Vinko Martinović u BiH se kriva od 2016. godine kamo je pobjegao uoči izricanja pravomoćne presude Vrhovnog suda Hrvatske. Ranije je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen zbog ratnih zločina u Hercegovini na 18 godina zatvora.