c S
Dnevne novosti

Visoko obrazovanje tema Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije

10.11.2021 07:10 ZAGREB, 9. studenoga 2021. (Hina) - Nacionalno vijeće za borbu protiv korupcije raspravljao je na sjednici u utorak o korupcijskim rizicima u znanosti i visokom obrazovanju pri čemu su neki sudionici kritizirali rad zagrebačkog Sveučilišta.

Predložili su također ustrojavanje nacionalnog etičkog tijela koje će voditi računa o etičkom dignitetu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da institucije moraju tražiti suglasnost za zapošljavanje od ministarstva, a s obzirom na to da postoji mogućnost zloporabe pri zapošljavanju smatra važnim pitanje odgovarajućih mehanizama i kontrole.

Za novi zakon o visokom obrazovanju koji je u izradi, Fuchs je rekao da će se, uz ostalo, propisati do koje dobne granice netko rekao može raditi, ali i adresirati niz stvari koje su se pokazale kao prepreke, poput kategorija napredovanja i izbora u znanstvena zvanja.

Sjednica na kojoj su bili predstavnici sindikata i znanstvene zajednice trajala je više od tri sata, a na meti kritika našao se rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras kojem su pojedini sudionici zamjerili nepodnošenje izvješća Hrvatskom saboru, ali i provođenje postupka dodjele doktorata pokojnom zagrebačkom gradonačelnika Milanu Bandiću koji je bio Uskokov optuženik.

Vezano za kadroviranje, što su mu također zamjerili pojedini sudionici, rekao je da se pri novom zapošljavanju mora proći šest stepenica provjere tako da postoji mala vjerojatnost da se dogode nepravilnosti.

Boras je vezano za podnošenja izvještaja rekao da Sabor može osnovati Sveučilište, ali mu - zbog autonomije - ne može naređivati što će raditi. Napomenuo je da objavljuju izvještaje koje rade sa zakašnjenjem od godinu dana i da su saborskom odboru poslali sve izvještaje. Pravno je pitanje koje nije sasvim razriješeno kome se podnosi izvještaj - Saboru ili resornom ministarstvu, kazao je.

Za doktorat Bandiću, Boras je članovima Vijeća odgovorio da je došao službeni prijedlog s fakulteta pa je Sveučilište prevelo postupak. "Morate se zapitati zašto Sveučilište nije dodijelilo taj doktorat", replicirao je Boras.

Garašić: Postoje dvije razine akademske korupcije

Član Vijeća Željko Jovanović upitao je ima li smisla ukazivati na korupciju i boriti se s tom pojavom s obzirom na to da su oni kao Vijeće potpuno nemoćni da bilo što promjene. Upozorio da su još 19. svibnja 2019. na sjednici u Rijeci zaključili da Odbor za etiku u visokom obrazovanju i znanosti predstavlja jedno od značajnih tijela koje treba dobiti veću mogućnosti za rad, ali Odbor ne funkcionira već četiri godine.

Predložio je da se donese zaključak po kojem bi se u novom zakonu ustrojilo nacionalno etičko tijelo koje će voditi računa o etičkom dignitetu u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, no, o tom prijedlogu se nije glasalo jer više nije bilo kvoruma.

Član Zorislav Antun Petrović rekao je kako mu je neprihvatljivo da bilo tko financiran iz proračuna odbija prikazati na koji način se troši proračunski novac, ali i da se omogućavaju imenovanja, na diskrecijski način dodjeljuju novčana sredstava i odlučuje hoće li netko napredovati.

Predsjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vesnica Garašić rekla je da postoje dvije razine akademske korupcije od kojih niža uključuje individualno nedolično ponašanje, poput prodaje ispita i diploma, a na njenom se suzbijanju radi. Puno veći problem, po njezinim riječima, je korupcija na visokoj razini koja obično uključuje umrežavanje grupe visoko pozicioniranih osoba i u konačnici završava s ozbiljnim posljedicama kao što su nezakonito zapošljavanje i netransparentno financijsko poslovanje.