c S
Dnevne novosti

VKS zbog zastare odbio optužbe protiv bračke sutkinje

30.03.2023 06:50 ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Visoki kazneni sud (VKS) odbacio je zbog zastare većinu optužbi protiv bivše supetarske sutkinje Ivane Domić i suoptuženika koji su na šibenskom Županijskom sudu bili nepravomoćno osuđeni zbog malverzacija sa zemljištima na otoku Braču, a jedna točka optužnice vraćena je na novo suđenje.

Prizivni sud je izvijestio da je na suđenju bivšoj predsjednici Općinskog suda na Braču, odvjetnicima Z. V. i M. J. te njihovim suoptuženicima F. M., J. Z. i L. M. došlo do povrede kaznenog zakona jer im je trebalo suditi po novijem, blažem, a ne starijem i strožem zakonu.

VKS je utvrdio da je šibenski Županijski sud izmijenio činjenični opis inkriminacija te je umjesto konkretnih iznosa imovinske koristi izvršio korekciju tih vrijednosti na način da je pri proglašenju presude u činjenični opis stavio tekst ''u točno neutvrđenoj vrijednosti, svakako većoj od 30 tisuća kuna''.

Prizivni sud je precizirao da je državni odvjetnik podnio žalbu isključivo zbog odluke o kazni, što podrazumijeva da je prihvatio izmjene činjeničnog opisa inkriminacija, a to, ističe VKS, znači kako bi u nekom potencijalno ponovljenom postupku vrijedilo načelo zabrane reformatio in peius, odnosno da optuženicima nije moguće suditi za drugačiji činjenični opis.

VKS ističe da je zastara kaznenog progona, s obzirom na visinu kazne, nastupila tijekom 2018., 2019. i 2020. godine te dodaje da bi, imajući na umu pravni kontinuitet, zbog neodređenih vrijednosti kao bitnog obilježja kaznenog djela, sada bila riječ o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti iz Kaznenog zakona usvojenog 2011., a ne o zlouporabi položaja i ovlasti iz Kaznenog zakona donesenog 1997. godine.

''Kako je zastara kaznenog progona zapreka za vođenje kaznenog postupka, trebalo je po službenoj dužnosti pobijanu presudu preinačiti na način da je za kaznena djela opisana u točkama I., II., IV.-X. izreke pobijane presude optužba odbijena'', pojasnio je sud.

Po jednoj točki optužnice novo suđenje u Rijeci

Bivšoj sutkinji i odvjetnicima je ostalo kazneno djelo iz treće točke optužnice, a u tom dijelu je predmet je vraćen na ponovno suđenje na Županijski sud u Rijeci. VKS pojašnjava da prvostupanjski sud nije utvrdio vrijednost nekretnina iako je na raspolaganju imao različita dokazna sredstva poput upita poreznoj upravi.

Postupak protiv bivše sutkinje i suoptuženika traje 19 godina. Nakon dvije oslobađajuće presude, I. D. je na šibenskom Županijskom sudu u ožujku 2022., zbog zlouporabe položaja i ovlasti, nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine i 10 mjeseci s rokom kušnje od pet godina.

Odvjetnici V. i J. nepravomoćno su osuđeni na uvjetne kazne od godinu i osam mjeseci, odnosno godinu i pol zatvora s rokom kušnje od pet, odnosno četiri godine zbog poticanja na donošenje presuda u zemljišnim odnosima kojima su Bračani ostali bez zemljišta u vrijednosti od oko 10 milijuna eura.

F. M. i J. Z. nepravomoćno su osuđeni na godinu dana uvjetno, a L. M. na osam mjeseci uvjetno.