c S
Dnevne novosti

VLADA: Zaključci i odluke radi nastavka pomoći potresom pogođenim područjima

24.12.2021 07:05 ZAGREB, 23. prosinca 2021. (Hina) - Radi nastavka pomaganja potresom pogođenom području, Vlada je na sjednici u četvrtak donijela više zaključaka kojima se u idućih šest mjeseci građane oslobađa plaćanja određenih potraživanja, te odluku da se iz proračuna izdvoje dodatna sredstva za pripremu i dostavu hrane.

Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Vlada je odobrila da na teret državnog proračuna osigura pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji u iznosu od 4,3 milijuna kuna za uslugu osiguranja pripreme i dostave obroka za stanovništvo, a ministar Darko Horvat objasnio je kako je odluka donesena temeljem molbe koju je Vladi uputila Županija.

Vlada je usvojila i zaključak o otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, a za njegovu provedbu zadužena je Hrvatska elektroprivreda.

Želimo da građani pogođeni potresom, kako bi lakše prebrodili zimu i iduće mjesece, idućih šest mjeseci imaju isporučenu energiju bez ikakve financijske obveze, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Na sjednici je usvojen i zaključak o produženju mjere oslobađanja plaćanja cestarine na autocesti A11 Zagreb-Sisak za idućih šest mjeseci te su za provedbu zadužene Hrvatske autoceste, kao i zaključak o nastavku besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta, za čiju je provedbu zadužen HŽ Putnički prijevoz.

Zaključci su usvojeni, rekao je ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, radi daljnje normalizacije uvjeta života i rada stanovništva i kako bi se pridonijelo aktivnostima na obnovi, revitalizaciji i oporavku gospodarstva potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

Hrvatsku radio televiziju Vlada je zadužila da u idućih šest mjeseci otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalima na potresom pogođenim područjima, a produljeni su i rokovi za primjenu neoporezivog tretmana donacija za potresom pogođena područja.