c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud osporava ustavnost sigurnosnih provjera za suce

15.03.2022 07:30 Vrhovni sud RH
ZAGREB, 14. ožujka 2022. (Hina) - Vrhovni sud u ponedjeljak je izvijestio da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocjene suglasnosti s Ustavom zakonske odredbe o provođenju sigurnosnih provjera za suce svakih pet godina.

Riječ je o zakonskom novitetu opisanom u članku 86.a Zakona o sudovima koji je Sabor izglasao u paketu pravosudnih zakona 11. veljače.

Predsjednike sudova i državnih odvjetništava Zakon obvezuje da sigurnosne provjere traže od nadležne sigurnosno-obavještajne agencije putem Ministarstva pravosuđa.

U prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnost s Ustavom Vrhovni će sud predložiti privremenu obustavu radnji koje se poduzimaju na osnovi osporene zakonske odredbe, priopćio je u ponedjeljak Vrhovni sud.

Takva odluka donesena je jednoglasno u ponedjeljak na Općoj sjednici Vrhovnog suda koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda.

Pokretanje postupka za ocjenom ustavnosti dvije nedavno izmijenjene odredbe Zakona o sudovima prošloga je tjedna najavila i Udruga hrvatskih sudaca. Osim sigurnosnih provjera sudačka udruga neustavnom smatra i odredbu prema kojoj ministar donosi Okvirna mjerila za rad sudaca bez mišljenja Opće sjednice Vrhovnog suda.