c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud potvrdio osudu na 40 godina dugotrajnog zatvora za dva teška ubojstva

11.03.2022 07:30 KNJIGA I ČEKIĆ
Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je optuženik proglašen krivim za dva kaznena djela teškog ubojstva. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 40 (četrdeset) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 9. srpnja 2019.

Optuženik je proglašen krivim zbog dva teška ubojstva djelatnika Centra za socijalnu skrb (dalje: Centar). Bio je uvjeren da su mu socijalna radnica i pravnik na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj prebiva. Osmislio je plan da im se osveti. Pripremio je pištolj i sakrio ga u torbicu koju je ponio. Na ulazu u Centar lažno je predočio zaštitaru da se dolazi javiti svom socijalnom radniku. Zaštitar ga je poznavao kao dugogodišnjeg štićenika Centra pa ga je pustio u zgradu bez detaljnije provjere. Optuženik je otišao u ured pravnika Centra, izvadio pištolj i ispalio pravniku jedan hitac u glavu. Potom je otišao u susjedni ured. Tamo je socijalnoj radnici (ujedno njegovoj skrbnici) iz istog pištolja iz neposredne blizine ispalio jedno streljivo u glavu. Pravnik je preminuo nakon deset dana u bolnici, a socijalna radnica je preminula na mjestu događaja.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da utvrđene pojedinačne kazne dugotrajnog zatvora za svako djelo trideset godina, kao i izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora četrdeset godina, u svemu odgovaraju težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika. Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim cijenio optuženiku postupanje po unaprijed osmišljenom planu, uz prethodno pomno pripremanje izvršenja ovih kaznenih djela. Olakotnim je cijenjena dosadašnja neosuđivanost, stanje smanjene ubrojivosti u vrijeme počinjenja djela (prisutan poremećaj ličnosti) te okolnost da je otac dvoje djece. Uzeto je u obzir da su ubijene dvije osobe koje su kao djelatnici Centra čitavo vrijeme, do samog događaja, bile na usluzi optuženiku i u okviru svoga posla i svojih nadležnosti vodile računa o njemu i o njegovim interesima. Optuženik se nalazio u tretmanu Centra jer mu je u potpunosti oduzeta poslovna sposobnost. Zbog toga mu je bio i postavljen skrbnik. Cijenjeno je i da žrtve nisu dale baš niti jednog razloga ili povoda za ovakvo drastično nasilno postupanje optuženika.

Ovako odmjerena jedinstvena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja. Neprimjerena i neadekvatna reakcija optuženika u konkretnoj situaciji nije društveno prihvatljiv način za rješavanje situacija u kojima netko, iz opravdanog ili neopravdanog razloga, nije zadovoljan postupanjem drugih osoba.

Protiv drugostupanjske presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Detaljnije na poveznici:

I Kž 521/2020-8