c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud povisio M. K.-u kaznu na šest godina

05.03.2021 07:05 ZAGREB, 4. ožujka 2021. (Hina) - Vrhovni sud povisio je u četvrtak, sa četiri i pol na šest godina, zatvorsku kaznu M. K. (22) koji je u kolovozu 2018. skrivio prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe.

Prihvativši žalbu državnog odvjetnika Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je K.-a osudio na četiri godine i šest mjeseci za izazivanje prometne nesreće kojom je prouzročio smrt dvije osobe. Uslijed preinačenja prvostupanjske presude izrečena kazna zatvora je teža od pet godina pa je K.-u određen istražni zatvor, dodaje se u priopćenju suda u kojem se navode samo inicijali osuđenika.

Najviši sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne. ''Brzina kojom je vozio optuženik gotovo četverostruko premašuje brzinu propisanu za naseljena mjesta. Osim toga, riječ je o važnoj i frekventnoj gradskoj prometnici po kojoj je u svako doba gust promet. To sve upućuje na značajan stupanj kriminalne volje na strani optuženika'', istaknuo je sud.

Vrhovni sud je istaknuo da je K. bezobzirnim načinom vožnje prouzročio smrt dvije osobe te osobito tešku tjelesnu ozljedu jedne osobe koja se od posljedica ozljeđivanja i dalje liječi. Sud je dodao da sve te okolnosti ''u svojoj ukupnosti nadilaze okolnosti koje su inače potrebne za postojanje ovoga kaznenoga djela, osobito u odnosu na težinu posljedica kaznenih djela iz oblasti prometa'', ali i da ''pukim slučajem posljedice nisu bile još i teže''.

Najviši sud je dodao da je K.-u pravilno kao olakotna okolnost cijenjena njegova mlada dob, ali je propušteno dati značaj činjenici kako je žrtva, koja je poginula kao suvozačica u njegovu vozilu, bila također mlada osoba, približne dobi kao i optuženik. "Postrožena je kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenom djelu te je pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela, a pri tom je uzeta u obzir iznimna pogibeljnost takvog neobuzdanog ponašanja u prometu i s tim u vezi težine posljedica koje mogu nastupiti", zaključio je Vrhovni sud.

Optužnica je teretila K.-a da je 23. kolovoza 2018. u 21,10 sati upravljao mercedesom AMG Ilicom u smjeru zapada. Tom prilikom se kretao brzinom od 195 kilometara na sat, iako je bio svjestan da je brzina ograničena na 50 kilometra na sat. Došavši do Ilice 442, zbog prevelike brzine kretanja izgubio je nadzor na upravljačem i udario u rubni kamen te se zarotirao prešavši u drugi smjer. U nekontroliranom kretanju svojim vozilom je udario u opel astru u kojoj je na suvozačkom mjestu sjedila N. H., a koja je preminula do dolaska hitne pomoći. U sudaru je poginula i L. S. koja se nalazila na suvozačkom sjedalu mercedesa, a koju je nakon ispadanja iz vozila udario renault clio koji se kretao Ilicom u smjeru istoka. Prvostupanjska presuda je donesena na suđenju bez javnosti nakon samo jednog sudskog ročišta.