c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud SAD-a potvrdio pravo na nošenje oružja

24.06.2022 07:10 WASHINGTON, 23. lipnja 2022. (Hina/AFP) - Vrhovni sud Sjedinjenih Država jasno je u četvrtak prvi put potvrdio da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan vlastitog doma, u odluci koja bi mogla otežati napore u borbi protiv alarmantnog porasta nasilja vatrenim oružjem.

Šest konzervativnih sudaca preglasalo je trojicu progresivnih kolega i poništilo zakon države New York, donesen prije više od 100 godina i kojim se u toj saveznoj državi ograničava pravo na nošenje oružja. Odluka je donesena u vrijeme kada su stanovnici Sjedinjenih Država šokirani nizom smrtonosnih napada među kojima je i počinjen  24. svibnja u osnovnoj školi u Teksasu u kojem je ubijeno 19 učenika i dvije učiteljice, što je potaknulo inače oklijevajuće republikanske senatore da pristanu na skromne reforme.

"Duboko sam razočaran", objavio je demokratski predsjednik Joe Biden te izrazio žaljenje zbog odluke koja "ide u suprotnom smjeru" i koja "sve nas treba zabrinjavati", Guvernerka New Yorka, demokratkinja Kathy Hochul je osudila odluku koja je "sramotna u vrijeme kada nacija osvještava nasilje vatrenim oružjem". Utjecajni lobi za vatreno oružje (National Rifle Association, NRA), pozdravio je "golemu pobjedu" i "prekretnicu" koja je "rezultat desetljeća borbe". U državi New York zakonom iz 1913. državljani koji žele nositi oružje moraju dobiti dozvolu lokalnih vlasti pri čemu moraju dokazati da su prisiljeni braniti se, primjerice zbog posla koji rade ili prijetnje. Prema odluci Vrhovnog suda sada takve dokaze više neće morati podnositi. Zakon su osporile dvije osobe vlasnici vatrenog oružja kojima su njujorške vlasti odbile dati dozvolu, a pomogla im je podružnica NRA koja snažno zagovara dosljednu primjenu drugog amandmana američkog ustava.

Drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja. Današnja odluka Vrhovnog suda potvrđuje pravo "nošenja vatrenog oružja izvan doma". "Ništa u drugom amandmanu ne upućuje na razliku između doma i javnog mjesta kad je riječ o nošenju oružja", napisao je konzervativni sudac Clarence Thomas. SAD ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među bogatim zemljama. Ove je godine u Sjedinjenim Državama bilo najmanje 239 masovnih pucnjava, prema podacima neprofitne istraživačke skupine Gun Violence Archive koja definira masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su pogođene najmanje četiri osobe. U 2020. godini 45.222 Amerikanaca bilo je ubijeno vatrenim oružjem. Gotovo 400 milijuna komada oružja bilo je u optjecaju među civilima u SAD-u u 2017., što je 120 komada na 100 osoba, navodi skupina Small Arms Survey.