c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud: U interesu je javnosti znati koliko je Zagreb trošio na odvjetnike

16.02.2022 07:25 ZAGREB, 15. veljače 2022. (Hina) - Vrhovni sud presudio je da postoji interes javnosti za trošenje novca Grada Zagreba na plaćanje svih vanjskih odvjetnika te je odbio zahtjev DORH-a za poništenje odluke Visokog upravnog suda za pružanjem tih informacija zainteresiranoj javnosti.

''Kada je u pitanju angažiranje odvjetničkih društava, odvjetničkih ureda i odvjetnika u zastupanju Grada Zagreba u određenim pravnim poslovima i postupcima u kojima se Grad Zagreb javlja kao stranka, a imajući u vidu nespornu činjenicu da Grad Zagreb uz ostalo ima kao zaposlenike i osobe sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom, dakle kvalificiranim osobama za obavljanje pravnih poslova koji se odnose na poslovanje te zastupanje Grada Zagreba, onda je izvjesno da postoji interes javnosti za trošenje proračunskih sredstava Grada Zagreba na plaćanje odvjetničkih usluga angažiranim odvjetnicima od strane Grada Zagreba u promatranom razdoblju'', navodi se u presudi.

Zaključno, Vrhovni sud je presudio da postoji opravdanost zahtjeva za dostavljanje traženih informacija, a bez da se to ocjenjuje zloupotrebom prava na pristup informacijama.

''U skladu s tim ocijenjeno je da je kontrola korištenja tih sredstava u interesu svih građana Grada Zagreba, zbog čega i tužitelj kao i svaka druga osoba ima pravo znati kako se troše javna sredstva te u cilju transparentnosti rada tijela javne vlasti, konkretno Grada Zagreba, treba biti dostavljena, a bez provođenja testa razmjernosti javnog interesa, a time nema ni mjesta razmatrati pitanje zlouporabe prava tužitelja u traženju prava na pristup tim informacijama'', navodi se u presudi.

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan naložio je davanje informacija o angažiranim odvjetnicima na zahtjev zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića koji odluku Vrhovnog suda smatra potvrdom da rad lokalnih vlasti treba biti transparentan, a to se naročito odnosi na rad lokalne zagrebačke vlasti u vrijeme bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.