c S
Dnevne novosti

Vučković i Malenica o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje u zatvorskom sustavu

12.05.2022 07:25 ZAGREB, 11. svibnja 2022. (Hina) - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održali su u srijedu sastanak s upraviteljima kaznionica u Požegi, Turopolju, Lepoglavi, Valturi i Lipovici te zatvora u Gospiću na temu razvoja poljoprivredne proizvodnje unutar zatvorskog sustava, s naglaskom na stočarstvo.

Upravitelji su predstavili aktivnosti hrvatskih kaznionica i zatvora u tom segmentu, kao i njihove potrebe vezane uz nastavak i unaprjeđenje obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade primarnih proizvoda kojim bi se zadovoljile prehrambene potrebe zatvorenika, smanjili troškovi zatvorskog sustava te u konačnici doprinijelo hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Na sastanku je istaknuto kako navedene aktivnosti imaju višestruke pozitivne efekte na domaću poljoprivredu i na važnu komponentu tretmana i resocijalizacije zatvorenika, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Vučković je najavila da će nakon analize biti sagledane mogućnosti potpora u zatvorskom sustavu, posebice za strateški važne proizvodnje poput stočarstva, sjemenarstva i povrćarstva. 

Kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, prioriteti kaznionica i zatvora u idućem vremenu su nabava potrebne mehanizacije, izgradnja klaonica te povećavanje kapaciteta stočnog fonda kako bi se zatvorenicima osigurao posao, ali i kasnija integracija u društvo.

Godišnje se u zatvorskom sustavu proizvede više od 300 tisuća kilograma povrća, oko 20 tisuća kilograma voća te preko 250 tisuća kilograma mesa, navodi se u priopćenju.