c S
Dnevne novosti

Za obnovu poljoprivrede na potresom pogođenim područjima 100 milijuna kuna

29.12.2021 07:20 ZAGREB, 28. prosinca 2021. (Hina) - Objavljen je novi natječaj za financiranje obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na područjima pogođenim potresima, vrijedan 100 milijuna kuna, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Intenzitet javne potpore iznosi 100 posto, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 28. siječnja do 28. ožujka 2022. godine.

Dodjeljivat će se potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresima, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje na pogođenim područjima. Iz Ministarstva podsjećaju da su uz brojne hitne mjere pomoći nakon potresa otvoreni prilagođeni i pojednostavljeni natječaji koji su poljoprivrednicima omogućavali brzu prijavu nastale štete, a omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika.

Pojednostavljena je dokumentacija za prijavu na natječaje te je obveza dostave određene dokumentacije pomaknuta na kraj ulaganja. Kreiran je i jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma poljoprivrednicima, a garancija se može opravdati sve do zadnje rate, što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta, ističu iz Ministarstva.

Napominju i kako je cijele godine osigurana stalna podrška savjetnika Ministarstva poljoprivrede na terenu koji su podnosili prijave zajedno s poljoprivrednicima i pružali potrebnu podršku u vidu informacija i savjeta.

Iz Ministarstva navode i kako je na već provedenim natječajima za istu svrhu pristigla 171 prijava i zatražena vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna. Do sada je izdano više od 50 odluka o dodjeli potpore te je započeto s isplatama sredstava, pri čemu je primjetan porast projekata koji uključuju obnovu gospodarskih objekata. "Ministarstvo poljoprivrede će objavljivat natječaje za financiranje obnove poljoprivrednih potencijala dokle god će biti interesa i potrebe poljoprivrednika za takvim tipom potpore", poručili su.