c S
Dnevne novosti

Za pomoć stočarima i peradarima 37,5 milijuna kuna

22.02.2022 07:15 ZAGREB, 21. veljače 2022. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javno savjetovanje prijedloge programe potpora stočarima i peradarima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19, a vrijednost oba programa ukupno je 37,5 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz ministarstva.

Riječ je o programima potpore stočarima i peradarima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 u 2022. godini, kao nastavku pomoći za proizvođače koji nisu ostvarili potporu putem istih programa krajem prošle godine.

Tako je kroz Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu ukupno vrijedan 31,6 milijuna kuna, primarnim proizvođačima mlijeka osiguran ukupan iznos od devet milijuna kuna, uzgajivačima tovne junadi pet milijuna kuna, uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele tri milijuna kuna, uzgajivačima krmača pet milijuna kuna te proizvođačima tovnih svinja pet milijuna kuna.

Također, za potporu u sektoru ovčarstva i kozarstva osigurano je dva milijuna kuna, sektoru konjogojstva 600 tisuća kuna, dok je za potporu za proizvodnju konzumnih jaja predviđeno milijun kune te još toliko za proizvodnju mesa peradi.

Ukupna vrijednost Programa potpore sektoru peradarstva iznosi 5,9 milijuna kuna, pri čemu je za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi osigurano 3,9 milijuna kuna te za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase dva milijuna kuna, navode iz Ministarstva.

Cilj programa je, kako su objasnili iz Ministarstva, pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva i peradarstva koji nisu ostvarili potporu temeljem natječaja iz prosinca 2021., a zbog usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa covid-19 suočili su se s dugotrajnim i velikim poslovnim poteškoćama uslijed ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time vezano pad cijena i konačno padom prodaje.

Do sada je od kraja prošle godine putem Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu isplaćeno 139,3 milijuna kuna, dok je putem Programa potpore sektoru peradarstva isplaćeno više od 14 milijuna kuna pomoći za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i poteškoća u plasmanu jaja A klase, ističe se u priopćenju.