c S
Dnevne novosti

Za univerzalnu dostupnost temeljnih socijalnih usluga treba više od 21.000 pomagača

03.06.2022 07:05 AGREB, 2. lipnja 2022. (Hina) - Za osiguranje univerzalne dostupnosti temeljnih socijalnih usluga potrebno je više od 21.000 paraprofesionalnih pomagača u skrbi, više od 13.000 stručnjaka iz zdravstva i 6229 volontera, istaknuto je u četvrtak na predstavljanju modela izvedivosti temeljnih socijalnih usluga.

Autorice studije ‘’Univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u RH – model izvedivosti’ Ana Opačić i Dragana Knezić istaknule su potrebu međusektorskog povezivanja u ostvarivanju politika univerzalne dostupnosti temeljnih i kvalitetnih socijalnih usluga.

"Socijalne usluge određuje se kao sve one aktivnosti koje pridonose kvaliteti života i socijalnom uključivanju građana koje tradicionalno smatramo ranjivima, a imaju cilj omogućiti korisniku život u obitelji i lokalnoj zajednici’’, istaknula je Dragana Knezić, koordinatorica projekta iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu.

Dodala je i kako je u studiji postignut stručni konsenzus o paketu temeljnih socijalnih usluga u koji spadaju, između ostaloga, usluge smještaja izvan vlastitog doma, udomiteljstvo, prihvatilišta za beskućnike te sigurne kuće za žrtve obiteljskog nasilja. Osim toga, u paket spadaju i usluge za uključivanje u obrazovanje, zapošljavanje i život zajednice, besplatna pravna pomoć, podrška u zapošljavanju ranjivih socijalnih skupina te usluge psihosocijalnog osnaživanja korisnika i specifične terapijske usluge. Zaključno, tu su usluge asistencije za funkcioniranje u svakodnevnom životu i pomoć u domu korisnika, njega i palijativna skrb za starije osobe i invalide te podmirenje osnovnih potreba građana odnosno specijaliziranog i prilagođenog prijevoza, osiguravanja prehrane i osnovnih potrepština.

Na skupu održanom u Kući ljudskih prava predstavljen je i izračun resursa potrebnih za pružanje temeljnih socijalnih usluga. Konkretno, da bi građani u svojoj lokalnoj zajednici dobili potrebne temeljne socijalne usluge podrazumijeva se angažman 5824 visoko obrazovanih profesionalnih pomagača, 2573 stručnjaka u odgoju i obrazovanju, 9734 njegovatelja i 2084 medicinskih sestara/tehničara i liječnika. Uz to, potreban je i angažman u punom radnom vremenu 4348 neprofesionalnih pomagača, 21.695 paraprofesionalnih pomagača u sektoru skrbi, od kojih najviše gerontodomaćina – njih 12.318 te, zaključno – 6229 volontera.

Ukupan trošak ljudskih resursa za osiguravanje univerzalne dostupnosti temeljnih socijalnih usluga u zajednici na godišnjoj razini bi iznosio 5,28 milijardi kuna. Najveći pojedinačni udio je za usluge skrbi i njege - 2,22 milijarde kuna odnosi se za rad 21.872 pružatelja usluga za koje se procjenjuje da trenutačno nedostaju u sustavu socijalne skrbi, odnosno zdravstva, zaključuje se u studiji.