c S
Dnevne novosti

Zagreb: Prihvaćen novi model sakupljanja komunalnog otpada

25.02.2022 07:30 kanta za smeće
ZAGREB, 24. veljače 2022. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je u četvrtak novi model naplate usluge sakupljanja komunalnog otpada koji se počinje primjenjivati od 1. srpnja, a osim što se cijena usluge imati fiksni i varijabilni dio, uvest će se novčane kazne za nepropisno odlaganje.

Prema odluci, od 1. srpnja građani će plaćati fiksnu cijenu za tu uslugu - sva kućanstva plaćat će 45 kuna, dok će poslovni subjekti fiksno plaćati 90 kuna mjesečno. Uz to, svi će morati miješani komunalni otpad odlagati u za to posebno napravljene, službene vrećice obujma 10, 20 i 40 litara. Kupnjom vrećica čije će cijene biti 2, 4 i 8 kuna, građani će utjecati na ukupnu cijenu usluge odvoza komunalnog otpada. 

Osim toga, od početka srpnja svi spremnici za komunalni, ali i ostale vrste otpada - papir, plastiku i metal te biootpad, morat će biti pod nadzorom njihovih korisnika - ili u zaključanim boksovima na javnim površinama, ili unutar katastarske čestice korisnika usluge.

Također, kako je ranije najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u povijesnoj jezgri Zagreba planira se uvođenje podzemnih spremnika. 

Odlukom su propisane i kazne od 500 kuna za kućanstva, a 1000 kuna za poslovne korisnike koji ne budu odlagali otpad prema pravilima. U slučaju da se radi o zajedničkim spremnicima koje koristi više osoba, iznos kazne podijelit će se na sve korisnike ako se kontrolom ne utvrdi odgovornost pojedinca.

Odluka je većinom glasova prihvaćena nakon višesatne rasprave u Skupštini, gdje su oporbeni zastupnici upozoravali na poteškoće u vezi s naplatom otpada prema količini odvojenog komunalnog otpada, načine kontrole odloženog otpada i, naposljetku, raspodjele odgovornosti za nepropisno odvojen otpad. 

Klub zastupnika HDZ-a amandmanom je zatražio smanjenje fiksnog dijela cijene te usluge za građane na 32 kune jer smatraju da će se novim načinom usluga za mnoge poskupjeti. 

Upozorio je na to zastupnik Mislav Herman iznoseći podatke da je prosječna cijena javne usluge odvoza komunalnog otpada iznosi 49 kuna, a da bi ona po novom modelu za prosječno kućanstvo iznositi 77 kuna.

Klub zastupnika Mosta podnio je 11 amandmana na odluku, no ti i amandmani HDZ-a su odbijeni. 

Zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović postavio je i pitanje o tome gdje će se zbrinjavati prikupljeni komunalni otpad, istaknuvši da je strategija gospodarenja otpadom najveći problem ovog prijedloga. 

Tomašević: Ovo je najjeftiniji model za najpravedniji sustav

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je u završnoj riječi odgovorio na prozivke oporbe, ocijenivši da je novi model naplate socijalno pravedniji od postojećeg. 

“Mi smo obećali građanima da ćemo uvesti sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada. Ovo je najjeftiniji mogući sustav. Da imamo novca za investicije, uzimali bismo sofisticirane tehnologije da to radimo na drugi način”, proučio je zastupnicima.

Dodao je da je ovo najjeftiniji model za najpravedniji sustav, ali i tek prvi korak. “Ja isto mislim da treba biti manje spremnika, da možemo razmišljati o chip karticama, da će definitivno dio ovog rješenja biti podzemni spremnici”, rekao je Tomašević. 

Dodao je i da će cijena usluge zbrinjavanja komunalnog otpada biti manja za obiteljske kuće, ali i građane koji žive sami u kućanstvima te za one koji odvajaju više otpada. Istaknuo je i da će se socijalno najugroženijim građanima pokrivati usluga zbrinjavanja komunalnog otpada.