c S
Dnevne novosti

Zagrebački Županijski sud odredio istražni zatvor braći Mamić

24.06.2021 07:25 ZAGREB, 23. lipnja 2021. (Hina) - Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u srijedu istražni zatvor braći Zdravku i Zoranu Mamiću, što će u slučaju pravomoćnosti biti temelj Hrvatskoj da zatraži njihovo izručenje iz Bosne i Hercegovine, doznaje Hina na sudu.

Braći Mamić određen je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela, precizirao je Hini sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Sudac istrage je dodao da je istražni zatvor određen nakon što je izvanraspravno vijeće suda prihvatilo žalbu Uskoka na raniju odluku suca istrage kojim je zahtjev za određivanjem istražnog zatvora bio odbijen. Postane li odluka pravomoćna, to će biti podloga da Hrvatska traži izručenje Mamića iz Bosne i Hercegovine sukladno sporazumu između Hrvatske i BiH koji je stupio na snagu 2014. godine, dodao je Devčić. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je 10. lipnja prijedlog Uskoka za zatvaranjem odbjegle braće Mamić jer su za njima već raspisane tjeralice i određen im je istražni zatvor u drugim slučajevima

Poduzetnici ostaju u pritvoru, suci se brane sa slobode

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je u ponedjeljak u odnosu na ostale okrivljenike odluku suca istrage tog suda da sudac D. K. ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju sudac Z. V. i osječki poduzetnik D. T. .Treći osumnjičeni, sudac A. K., kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, vezano uz njegovu sudačku funkciju, nije se žalio na odluku jer se u trenutku pravomoćnosti rješenja o istražnom zatoru, što se upravo i dogodilo, protiv njega pokreće stegovni postupak te ga se udaljava sa sudačke funkcije.Kako više nije bilo razloga za istražni zatvor protiv A. K., on je u ponedjeljak pušten da se brani sa slobode.

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor, detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem.