c S
Dnevne novosti

Zajednica povratnika: Ne ukidati područja od posebne državne skrbi

11.02.2014 07:22 BELI MANASTIR, 10. veljače 2014.(Hina), Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije ponovno je upozorila da je ideja o ukidanju područja od posebne državne skrbi koju predviđa Zakon o regionalnom razvoju RH od 1. ožujka ove godine - neprihvatljiva.

Predsjednika Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek, istaknuo je na sjednici u Belom Manastiru da se to "ne smije dogoditi, jer će mnoga područja ostati ne samo bez mladih, nego će se ugasiti život budući da su uvjeti katastrofalni". Umjesto predviđenog ukidanja područja od posebne državne skrbi ta područja treba preimenovati u ratom zahvaćena područja i ulagati u njih i njihov razvitak, kao i budućnost onih koji su dali ogromni doprinos za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, a posebno za mlade na tim područjima, kazao je Pek.

Upozorio je i na problem stambenog zbrinjavanja mladih, koji u ovom trenutku ne znaju ni gdje ni kome se trebaju obratiti za rješavanje svoje stambene problematike. Samo u Baranji je 2300 mladih obitelji podnijelo još prije pet ili šest godina zahtjeve "a da im do danas ništa nije riješeno pa čak niti odgovoreno na zahtjeve" kazao je Pek, dodavši da se to odnosi uglavnom na dobivanje građevinskog materijala za gradnju stambenih prostora. Tražimo da se država i lokalna zajednica dogovore o načinu rješavanja toga problema, kazao je Pek.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović, naglasio je kako je problem iseljavanja mladih postao prevelik da bi se s njim mogli nositi samo članovi ZPH, te da se u to mora uključiti država. U Baranji je sve prisutniji trend odlaska mladih "trbuhom za kruhom" posebice u Kanadu, što znači da će u dogledno vrijeme na tom području ostati uglavnom staro stanovništvo, istaknuo je.

I Kompanović je ukazao na nelogičnost ukidanja područja od posebne državne skrbi, te naglasio da "umjesto takve logike treba suprotno, dodatno ulagati u područja stradala tijekom Domovinskog rata". Dogovoreno je da će se u 10 hrvatskih županija gdje ZPH ima svoje podružnice, već za nekoliko dana održati velika akcija "Dan protiv" čiji je cilj zaustaviti provođenje prijedloga onoga dijela Zakona o regionalnom razvoju koji se odnosi na ukidanje područja od posebne državne skrbi.