c S
Dnevne novosti

Zakon za podizanje gornje granice američkog duga prošao prvu prepreku

31.05.2023 06:05 WASHINGTON, 31. svibnja 2023. (Hina/Reuters) - Komisija za pravilnik američkog Kongresa je sa 7-6 glasova odobrila Zakon kojeg su ispregovarali predsjednik Joe Biden i predsjednik Kongresa Kevin McCarthy za podizanje gornje granice američkog duga od 31,4 milijarde dolara i postizanje novih rezova savezne potrošnje pa će stoga taj Zakon doći na raspravu u Kongres u srijedu nakon koje se očekuje glasovanje o njegovu usvajanju.
Razlog tomu što je ovaj Zakon jedva prošao na Komisiji jest taj što dva republikanca, Chip Roy i Ralph Norman, nisu poštivala stranačku stegu te su glasovali protiv. Kako republikanci imaju tijesnu većinu u Kongrssu od 222-213 moguće je da će biti još članove te stranke koji će glasovati protiv Zakona pa će biti potrebna pomoć demokrata da se on izglasa i preda Senatu na odlučivanje.

Ova mjera mora dobiti pristanak Kongresa do 5. lipnja jer bi u suprotnom Ministarstvo financija moglo ostati bez sredstava za plaćanje svojih dugova po prvi put u povijesti SAD-a, a to bi moglo izazvati gospodarski kaos kako u SAD-u tako i u svijetu.