c S
Dnevne novosti

1. rujna počinje smanjenje kamatnih stopa na prešutna prekoračenja

25.08.2022 07:25 ZAGREB, 24. kolovoza 2022. (Hina) - Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović kazao je u srijedu da će 1. rujna početi bitno smanjenje kamatnih stopa na 'prešutna prekoračenja' i da će banke do 30. lipnja iduće godine svakom građaninu s prekoračenjem poslati novu ponudu s novim uvjetima.

Na pitanje novinara o 'prešutnim minusima', Adrović je nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj kazao da je, nakon što su banke u srpnju s HNB-om i Ministarstvom financija potpisale memorandum o razumijevanju, počela priprema svih odredbi.

„Dvije su stvari bitne. S 1. rujnom će početi snižavanje kamatne stope na maksimalni iznos od 7,31 posto, što je bitna relaksacija kamatne stope. Prisjetimo se da je prosječna kamatna stopa na prešutna prekoračenja, prema podacima iz 2021. godine, bila 10,97 posto. To je prilično veliko smanjenje kamatnih stopa”, kazao je Adrović nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Druga je bitna stvar, kazao je, da će banke do 30. lipnja iduće godine svakom građaninu koji u ovom trenutku ima ili dopušteno ili prešutno prekoračenje poslati novu ponudu, u kojoj će definirati nove uvjete. Pritom, kaže, treba imati u vidu dva ograničenja. Prvo, novi uvjeti moraju biti takvi da najmanje polovina ukupnog zaduženja mora biti dopušteno prekoračenje, odnosno da prešutno prekoračenje ne može preći više od polovine tog iznosa. Drugo je ograničenje da ukupno prešutno ograničenje ne može preći mjesečni iznos ukupnih redovnih primanja.

Građani će, kaže, biti u bitno povoljnijoj situaciji. „Moći će, ako žele, prestati s prešutnim prekoračenjem i bit će im omogućeno odgovarajuće razdoblje za ugodnu i normalnu otplatu tog duga. Mislim da je ovo rješenje na dobrobit svih građana”, zaključio je Adrović.

Inače, Memorandum o razumijevanju, koji su 22. srpnja potpisali ministar financija Marko Primorac, guverner HNB-a Boris Vujčić i predstavnici 13 banaka, omogućuje prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja za gotovo 1,8 milijuna potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić tom je priliko izjavio da je HNB još pretprošle godine detektirao problem "migracija" s dopuštenih na prešutna ograničenja, gdje su potrošači manje zaštićeni. Potpisivanjem memoranduma svi su se potpisnici praktički složili da 'migriraju' natrag, s prešutnih na dopuštena ograničenja.