c S
Dnevne novosti

Aladrović: Ne vidimo razlog da se i dalje stimuliraju pojedini poslodavci

30.08.2021 07:25 ZAGREB, 27. kolovoza 2021. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je u petak kakao će potpore za poduzetnike ostati samo za one koji su najnezaštićeniji dodavši da, zbog popuštanja mjera, ne vidi razlog da i dalje stimuliraju pojedine poslodavce.

Ostaju organizatori sportskih događanja, kulturnih događanja, event industrije, putničke agencije, dakle relativno male segmente našeg društva, ali one koji su najizloženiji", rekao je ministar za Dnevnik Nove TV. Ako dođe ponovno do ekonomskih poremećaja spremni su, kaže, i dalje pomoći onima kojima se taj poremećaj dogodi.

Na pitanje je li posve zakazala socijalna politika prema romskoj manjini u Međimurju, Aladrović je uzvratio da posljednju tragediju u Međimurju ne može poistovjetiti s dijelom resora kojeg vodi. Dodao je kako ministarstva aktivno rade s manjinama u posebnim programima, a u Međimurju su posebno fokusirani na romsku manjinu. "Ne vidim način da ovakav jedan incident možemo povezivati sa svim socijalnim politikama, ili politikama drugih ministarstava. Mi kontinuirano radimo, ali to ne znači da možemo apsolutno doći u situaciji da ovakvih incidenata ne bude. Možemo ih smanjiti", rekao je Aladrović.

Komentirao je i rast cijena te je ustvrdio da je teško procijeniti hoće li to gurnuti građane još više u siromaštvo. "Ono što je dobro, rastu plaće", rekao je i dodao kako rastu i mirovine. Nije odgovorio na pitanje je li fer da prosječna mirovina raste 60-ak kuna, a saborskim zastupnicima 230 kuna. Ustvrdio je da se "usklađenje događa sukladno zakonodavnom okviru". "Svjesni neadekvatnosti pojedinih vrsta mirovina odlučili smo se na nov način obračuna obiteljske mirovine koje su najmanje adekvatne i to ćemo učiniti u sljedećem koraku. Najniže mirovine su povećane više od 20 posto. Siguran sam da će i kretanja unutar mirovinskog sustava također spriječiti bilo kakvo povećanje siromaštva", rekao je Aladrović.