c S
Dnevne novosti

Dobronić traži od sudaca odgovore o izvansudskim aktivnostima

16.02.2022 07:20 ZAGREB, 15. veljače 2022. (Hina) - Predsjednik Vrhovnog suda Radoslav Dobronić uputio je upitnik predsjednicima sudova od kojih traži da mu dostave podatke o izvansudskim aktivnostima sudaca, upozoravajući na naznake po kojima neki suci nemaju dovoljan osjećaj odgovornosti za sadašnji trenutak sudbene vlasti.

U izjavi Hini Dobronić je kazao da želi utvrditi stanje i potom vidjeti treba li razraditi etička načela, odnosno pojasniti kako treba postupati, što ulazi i granice dopuštenoga, a što ne.

"Ako sudac sam ne može procijeniti što smije, a što ne pravila će trebati detaljnije propisati", kazao je kratko čelnik sudbene vlasti.

Dobronića zanima sudjeluju li suci u arbitražama i koliki su im prihodi, koliko često održavaju predavanja i savjetovanja u privatnim kompanijama i koliko su za to plaćeni. Također, publiciraju li suci članke, objavljuju u časopisima i pišu li knjige te koliko je pojediničnih primjera objavljeno u 2021. i u posljednjih pet godina.

Sudjeluju li suci kao predavači na fakultetima i drugim učilištima, koliko često i uz kakve naknade, jesu li članovi sportskih ili drugih udruga i jesu li o tome obavijestili predsjednika suda i zatražili suglasnost za članstvo, također su pitanja upućena sudovima.

Upitnikom se traže i odgovori o tome istupaju li suci u medijima i traže li za svoje istupe suglasnost predsjednika suda, jesu li na istom ili drugom sudu zaposleni članovi uže ili šire obitelji sudaca, obavljaju li na području nadležnosti pojedinog suda članovi obitelji sudaca i neke druge pravosudne poslove, poput odvjetništva ili bilježništva.

Uz to, suci moraju odgovoriti jesu li u proteklih pet godina podnosili tužbe protiv novinara i nakladnika, jesu li tražili suglasnost predsjednika suda za te tužbe i visinu odštetnih zahtjeva.

Dobronić zaključuje da su odgovori na ta pitanja važni zbog interesa javnosti te kako bi se saznalo stvarno stanje u odnosu na primjedbe iznesene u javnosti, a ujedno mogu utjecati na kvalitetu i brzinu rada sudaca s obzirom na broj neriješenih predmeta.

"Svrha upitnika je predodžba o stvarnom stanju, jer postoje naznake da kod pojedinih sudaca ne postoji dovoljan osjećaj odgovornosti za sadašnji trenutak sudbene vlasti", napisao je Dobronić u dopisu Županijskim te visokom kaznenom, trgovačkom, prekršajnom i upravnom sudu.

Dobrinić u dopisu koji je objavila N1 televizija napominje kako je poznato kakve obveze suci imaju temeljem Zakona o sudovima i Kodeksa sudačke etike i pitanje je samo poštuju li se te norme te je li ih potrebno i dodatno razraditi.

Čelnik Vrhovnog suda upozorava da je u posljednje vrijeme vidljiv trend gubitka autoriteta sudbene vlasti te se u medijima često iznose pojedini primjeri da suci sudjeluju u aktivnostima i ponašanju koji nisu u skladu s etikom, a neki od njih ostvaruju i dodatne prihode na različite načine.Zaključuje da je za ugled sudbene vlasti izrazito važno da pojedinci ne dovode u pitanje sudačku profesiju, napominje Dobronić, te od predsjednika sudova traži da mu u roku od 30 dana dostave podatke o konkretnim pitanjima.