c S
Dnevne novosti

GSV: Puna potpora socijalnih partnera zapošljavanju ukrajinskih izbjeglica

22.03.2022 07:20 ZAGREB, 21. ožujka 2022. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u ponedjeljak je dalo punu podršku naporima Vlade u aktivnostima za prihvat, zbrinjavanje i uključivanje ukrajinskih izbjeglica u hrvatsko društvo i svijet rada, a dogovoreno je jače uključivanje socijalnih partnera u taj posao.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je njegovo ministarstvo angažirano u koordinaciji napora u primjeni Direktive EU o mehanizmu privremene  zaštite koja ima svoje načine izvješćivanja, ne samo unutar Hrvatske nego i prema Europskoj komisiji i nadležnim vijećima.

Kao resorno ministarstvo, kada su u o pitanju azili i migracije, odnosno privremena zaštita, mi smo ti koji ćemo prikupljati podatke, a na kršenje određenih pravila Ministarstvo će kroz svoje sastavnice reagirati vrlo promptno, naglasio je.    

Vezano uz raspoložive kapacitete, Božinović je rekao kako je interes socijalnih partnera i ukrajinskih izbjeglica da se ti ljudi što je više moguće smještaju u pojedinačnim smještajima. Također treba se pronaći način kako motivirati hrvatske građane koji imaju i žele staviti na raspolaganje višak stambenog prostora. Mislim da je to s humanitarne točke i ekonomskog aspekta bolje rješenje za izbjeglice, nego smještanje u kolektivnim smještajima na koje se moramo oslanjati u prvoj fazi. Ugovori će biti dostupni svima preko jučer otvorene web stranice, rekao je Božinović.

Napominje da je do sada  mobilizirano 27 objekata, a troškovi će se moći refundirati retroaktivno od dana kad su počeli primati izbjeglice.   

Vezano uz naknade za smještaj  izbjeglica, Božinović je rekao da iako za sada ne može izlaziti s konkretnim podacima, podsjeća kako su je neke zemlje utvrdile na razini od 5 do 8 eura po osobi; to bi pokrivalo smještaj i režije. Računamo i na novac iz EU i još se uvijek razmatra koji su to modaliteti, dodao je. 

Najavio je za ponedjeljak sastanak ministara unutarnjih poslova EU i napomenuo da već traju konzultacije država članica kako bi Europsku komisiju potakli da čim prije počnemo koristiti sredstva slijedećeg proračunskog razdoblja. Osobno mi se čini najboljim da se stvori ad hoc financijski mehanizam ili neka vrsta hitne pomoći kako bismo mogli pokrivati te troškove, a rješenja će se morati donositi brzo, istaknuo je Božinović.

Hrvatski zavod za zapošljavanje formirao mobilne timove 

Ministar rada Josip Aladrović rekao je kako Hrvatski zavod za zapošljavanje formirao mobilne timove  koji obilaze mjesta u koja dolaze izbjeglice iz Ukrajine i djeluje zajedno sa centrima za socijalnu skrb. Do sada je 400-tinjak osoba izrazilo želju zaposliti se u Hrvatskoj i oni moraju za to dobiti dozvolu privremenog boravka i s MUP-om smo ubrzali proceduru kako bi bili u prioritetu, dodao je. 

Ohrabruje da 40 posto njih su visoka ili viša stručna sprema i nastojat ćemo omogućiti priznavanje njihovih diploma te će se nastojati na trošak  HZZ-a omogućiti učenje hrvatskog jezika, naglsio je Aladrović.

Napominje da je oko stotinjak tvrtki  izrazilo spremnost zapošljavanja izbjeglih ukrajinskih državljana i uloga je HZZ-a da pri tom posreduje. Dodao je kako ne očekuje poremećaje i zloporabe na tržištu rada, gdje imamo veliku potražnju, osobito sezonsku.

Aladrović  očekuje i veći angažman Državnog inspektorata u kontroli radnih odnosa. Ukrajinski državljani imat će jednaka prava i obveze kao i svi ostali na tržištu rada, naglasio je ministar Aladrović.

Ivan Mišetić u ime Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) rekao je kako snažno podupiru iznesene zaključke GSV-a te dodao kako je razumno očekivati da i više od 8.500 ukrajinskih izbjeglica dođe u Hrvatsku. Stoga su se u HUP-u odlučili aktivno postaviti i pomoći članovima da sami predstave mogućnosti njihova zapošljavanja i integraciji u hrvatsko društvo. Također su se aktivno uključili u dopremu pomoći izbjeglicama ovdje i u Ukrajini i vjerujemo da ćemo  zajednički primjereno odgovoriti na nastalu krizu, rekao je Mišetić.  

Upitan o mogućnostima njihova zapošljavanja, rekao je kako postoji mogućnost za to u tzv. uslužnim službama i IT sektoru, ima i jedan značajan broj medicinski obrazovanih žena i nadamo se da neće biti problema oko birokratiziranja vezano uz potvrde o njihovim  znanjima i vještinama i priznavanja akademskih stupnjeva obrazovanja.

Sindikati poduprli aktivnosti Vlade u izbjegličkoj krizi

Sindikalni predstavnik u GSV-u Krešimir Sever (NHS) rekao je kako su aktivnosti Vlade u izbjegličkoj krizi poduprli sindikati i poslodavci, te su zajedno s Vladom opredijeljeni da se spriječe zloporabe situacije u kojoj su se našle izbjeglice iz Ukrajine, jer je poglavito riječ o ženama i djeci.

Svjesni smo da će se dio izbjeglih željeti uključiti u sustav rada i da je potrebno zbrinuti i njihovu djecu, dodao je. Naglasio je važnost da se ne ruši cijena rada u sustavu i da represivni aparat djeluje brzo i učinkovito na sankcioniranju nepravilnosti.