c S
Dnevne novosti

Kampanjom "Učini mali korak velikim" do zaštite prava djece

16.03.2022 07:05 ZAGREB, 15. ožujka 2022. (Hina) - Dječja prava ugrožena su svakog dana i sve je veći broj prijava nasilnog i zanemarujućeg ponašanje prema djeci, istaknuto je u utorak na panelu Zaklade "Hrvatska za djecu" na kojem je predstavljena kampanja "Učini mali korak velikim" cilj koje je zaštita prava djece.

"Svakog dana u Hrvatskoj i svijetu ugrožena su dječja prava. U odnosu na godinu ranije, 2021. imamo povećanje. Ured pravobraniteljice za djecu RH zaprimio je 269 prijava nasilnog i zanemarujućeg ponašanja prema djeci što je za 30 više nego u 2020. Nasilju i zanemarivanju bilo je izloženo ukupno 448 djece i 19 grupa djece", istaknuto je u priopćenju. 

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kaže da iako je na razini države prepoznata važnost sveobuhvatnog djelovanja na prevenciji nasilja i zanemarivanja djece u obitelji, nužno je kroz edukativne kampanje i preventivne aktivnosti i dalje osvještavati javnost o neprihvatljivosti nasilja te ohrabrivati prijavljivanje svakog nasilja, kao i sumnje da je dijete izloženo nasilju. 

Iz Zaklade „Hrvatska za djecu“ istaknuli su da upravo iz tog razloga započinju kampanju „Učini mali korak velikim“ koja će trajati do kraja godine. Cilj kampanje je osvješćivanje javnosti na dječja prava koja su često ugrožena te mogućnosti koje kao društvo imamo za zaštitu prava djece. Neki od prvih ambasadora su Jadranka i Dragan Primorac, Zlatko Mateša, Danijela Martinović, Ljerka i Damir Eljuga, Sanja Putica, Dubravko Šimenc te TV urednica Tončica Čeljuska. 

Upraviteljica Zaklade Renata Gubić rekla je kako nastoje sva prava djece obuhvaćena Konvencijom o pravima djeteta zaštititi i promovirati, a cilj kampanje je osvješćivanje javnosti o pravima djece i podsjećanje da svaki član društva (svaki profesor, nastavnik, roditelj, poglavari vjerskih zajednica, vlade, državni službenici), da doprinos promociji i zaštiti dječjih prava. Ističe i kako je Zaklada u 13 godina djelovanja, za potrebe djece u potrebi izdvojila 105 milijuna kuna i programima obuhvatila više od 80.000 djece. 

Marija Barilić iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknula je kako Vlada provodi niz aktivnosti unaprjeđenja položaja i zaštite djece te se kroz strateške i zakonodavne aktivnosti smanjuje rizik od dječjeg siromaštva, osigurava sredstva za zadovoljavanje potreba djece te unapređuje izvaninstitucionalnu skrb za djecu. 

"Skrb o djeci u fokusu je svih politika, a posebice djece koja su nekom obliku skrbi. Tijekom 2021. u Hrvatskoj je zasnovano 145 posvojenja, što je najveći broj do sada", istaknula je Barilić.