c S
Dnevne novosti

Kazahstan kaže da je stanje stabilno, predsjednik preuzeo kontrolu nakon nemira

10.01.2022 07:10 ALMATI, 9. siječnja 2022.  (Hina/Reuters) - Kazahstanske vlasti rekle su u nedjelju da su stabilizirale stanje širom zemlje nakon najsmrtonosnijeg nasilja u 30 godina neovisnosti, a vojnici vojnog saveza pod ruskim vodstvom čuvaju "strateške objekte". 
Sigurnosni i obavještajni dužnosnici izvijestili su predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva da nastavljaju akcije "čišćenja" u, kako je nazvao, velikoj antiterorističkoj operaciji širom bivše sovjetske republike koja proizvodi naftu a graniči s Rusijom i Kinom. Prošli tjedan ubijeni su deseci ljudi, tisuće su u pritvoru, a javne zgrade su devastirane zbog čega je Tokajev naredio sigurnosnim snagama da pucaju i ubijaju kako bi se okončalo nasilje za koje okrivljuje bandite i teroriste. Na Tokajevljev poziv, Organizacija Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) predvođena Rusijom poslala je vojsku da uspostavi red, a intervencija se odvija u vrijeme visoke napetosti u odnosima Rusije i SAD-a uoči ovotjednih pregovora  o ukrajinskoj krizi. "Nekoliko strateških objekata prebačeno je pod zaštitu ujedinjenog mirovnog kontingenta država članica CSTO-a", stoji u priopćenju predsjedničkog ureda s detaljima sigurnosnog brifinga kojim je predsjedao Tokajev. Nije rekao o kojim se objektima radi.

Prošli tjedan, ruska svemirska agencija priopćila je da je pojačana sigurnost oko kazahstanskog kozmodroma Bajkonur, koji Rusija koristi za svemirska lansiranja. Prosvjedi su poremetili proizvodnju na naftnom polju Tengiz kojim upravlja Chevron. "Situacija je stabilizirana u svim regijama zemlje", navodi se, dodajući da su sigurnosne snage ponovno preuzele kontrolu nad administrativnim zgradama i da se vitalne usluge obnavljaju. Ono što je prije tjedan dana počelo s prosvjedima protiv poskupljenja goriva eksplodiralo je u širi prosvjed protiv Tokajevljeve vlade i čovjeka kojeg je zamijenio kao predsjednika bivše sovjetske republike bogate resursima, Nursultana Nazarbajeva. Nasilje je nanijelo udarac imidžu Kazahstana kao strogo kontrolirane i stabilne zemlje, zahvaljujući čemu je privukao stotine milijardi dolara zapadnih ulaganja u svoju industriju nafte i minerala. To je otvorilo rascjep u vladajućoj eliti, a Tokajev se bori za učvršćivanje vlasti nakon što je smijenio ključne dužnosnike i uklonio Nazarbajeva s moćne pozicije čelnika Vijeća sigurnosti.

Bivši šef obavještajne službe i dvostruki premijer Karim Masimov, koji se smatra blizak Nazarbajevu, uhićen je pod sumnjom za izdaju, ali vlasti nisu otkrile nikakve detalje optužbi protiv njega. Administracija je priopćila da je 5.800 ljudi uhićeno u vezi s nemirima. Ukupno 164 osobe, uključujući dvoje djece, ubijene su u nasilnim nemirima tijekom prošlog tjedna, objavilo je kazahstansko ministarstvo zdravlja. U najvećem gradu Almatiju, čini se da se u nedjelju nakon nekoliko dana smrtonosnog nasilja život vraća u normalu, iako je na ulicama manje automobila nego inače. Sigurnosne snage postavile su oko grada kontrolne točke.