c S
Dnevne novosti

Klub Socijaldemokrata poziva na prihvaćanje njihovih amandmana o zviždačima

30.03.2022 07:10 KUTINA, 29. ožujka 2022. (Hina) - Položaj zviždača mora se osnažiti kako bi bili ohrabreni da istupe sa svojim saznanjima i dokumentima, stoga Klub zastupnika Socijaldemokrati poziva saborske zastupnike da prihvate njihove amandmane na Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

"Moramo stvoriti zakon koji će biti objektivan, koji će štititi sve one koji su spremni prokazati korupciju", poručila je predsjednica Kluba Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec u utorak. Taj zakon u drugom je čitanju u Hrvatskom saboru u četvrtak. 

Socijaldemokrati navode kako su zviždači istaknuli probleme postojećeg zakonodavnog okvira te iznijeli niz sugestija kako ga poboljšati, koje su potom zastupnici Socijaldemokrata, u suradnji s pravnim i drugim stručnjacima, formulirali kroz amandmane.

Posavec Krivec poručila je kako je zaštita zviždača ključan instrument u borbi protiv korupcije i svih ostalih nepravilnosti u društvu, zbog čega je Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti važan strateški dokument koji ne smije "ostati samo mrtvo slovo na papiru".

Upozorila je kako su zviždači, poput istraživačkih novinara, heroji, no ostaju bez posla i nezaštićeni, dok se ljudi koje su oni prokazali osvećuju njima i njihovim obiteljima, a procesi traju u nedogled. Odgovornost leži na Vladi, na vladajućima i na premijeru Andreju Plenkoviću, ocijenila je.

"On cijelo vrijeme ističe kako korupcija ne poznaje stranke i boje, no uvijek ispadne da oni koji su iz njegove stranke ili su bivši članovi, budu zaštićeni u korupciji, Ti procesi pred sudovima traju dugo, slučajevi odlaze u zastaru i presude nisu konačne", navela je Posavec Krivec. Poručila je kako tome treba stati na kraj jer svi građani trebaju biti jednaki pred licem pravde.

Zastupnica Romana Nikolić istaknula je kako će njihovi amandmani promijeniti sliku Zakona, a to je adekvatna zaštita samog prijavitelja nepravilnosti, širok krug osoba kojima se sami prijavitelji mogu obratiti, žurno postupanje po prijavama te pravila o teretu dokaza i naknadi štete. Dodala je kako predstavljaju amandmane koje su predložili oni koji su zaista ustali protiv korupcije na svom radnom mjestu te kako se njihovim prihvaćanjem daje odgovarajući zakonodavni okvir za sve te slučajeve, a dizanjem ruke za te amandmane, zastupnici se bore se protiv korupcije.

 "A hoće li predsjednik Vlade kojem su usta puna samohvale kad je riječ o borbi protiv korupcije, to potvrditi i u praksi, uskoro ćemo saznati", rekla je Nikolić.