c S
Dnevne novosti

Naknada za odvojeni život zastupnika - traži se mišljenje klubova

23.03.2022 07:10 ZAGREB, 22. ožujka 2022. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je u utorak da je saborsko Predsjedništvo zatražilo od klubova zastupnika očitovanje o prijedlogu da se zastupnicima ukine naknada za odvojeni život, koja mjesečno iznosi 1000 kuna.

Klubovi će svoje prijedloge dostaviti Odboru za izbor i imenovanja, a nakon toga ćemo vidjeti kakva će biti konačna odluka oko naknade, rekao je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Ukidanje naknade predložio je Arsen Bauk (SDP), tražeći da se ona ukine već 1. ožujka. Jandroković „zanimljivim“ drži činjenicu da ukidanje naknade traži zastupnik koji ju ne prima. Cijela ta dinamika bila je vrlo zanimljiva, kazao je podsjetivši da je Bauk ukidanje naknade inicirao nakon što je otkriveno da predsjednik SDP-a Peđa Grbin „prima naknadu koju nije trebao primati“.

„Onda je Bauk, koji također ima dubioza u svom ponašanju vezano za određene naknade, predložio to, očito bez konzultacija sa svojim klubom“, kaže predsjednik Sabora. U HDZ-u još nisu razgovarali o ukidanju naknade. „Moramo vidjeti s kolegama kako će, posebno oni koji su izvan Zagreba, gledati na to“, istaknuo je.

Lani naknadu za odvojeni život dobivalo 85 od 151 zastupnika

„Mislim da nije dobro zbog onih koji nemaju to pravo, a uzimali su naknade, kažnjavati one koji su pošteno sve ove godine primali naknade koje im pripadaju“, naglasio je predsjednik Sabora.

Bauk pak najavljuje da će Klub SDP-a obavijestiti Odbor za izbor i imenovanja da podržava njegov prijedlog. "Smatram da je prošlo dovoljno vremena da Odbor odluči o mom prijedlogu i to ću zatražiti na slijedećoj sjednici", kaže zastupnik i dodaje kako je "sve ostalo pitanje za vladajuće". Oni imaju dovoljno glasova da prijedlog prihvate, odbiju ili predlože nešto drugo, poručuje SDP-ov zastupnik. 

Prema saborskim podacima, lani je naknadu za odvojeni život dobivalo 85 od 151 zastupnika, i za to im je iz državnog proračuna isplaćeno oko 710.000 kuna. Naknada za odvojeni život isplaćuje se za mjesece u kojima Sabor zasjeda, njih devet, što znači da zastupnik koji ima pravo na nju godišnje dobije 9000 kuna.