c S
Dnevne novosti

Skupština podržala transformaciju HGK

22.12.2021 07:00 ZAGREB, 21. prosinca 2021. (Hina) - Održivi razvoj i zelena tranzicija, digitalna transformacija, budućnost rada i konkurentnost ljudskih potencijala, EU politike, međunarodna relevantnost te domaća kvaliteta i izvrsnost, bit će u fokusu djelovanja Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao je u utorak na Skupštini HGK njezin predsjednik Luka Burilović.

Kazao je i kako novi Zakon o HGK koji je donesen sredinom prošloga tjedna u potpunosti mijenja poziciju Komore i ona u potpunosti izlazi na tržište.

Prema novom zakonu 96 posto članica, a to su male članice, više nisu u obvezi plaćanja članarine čime Komora gubi oko 40 posto svojih prihoda ili negdje oko 50-tak milijuna kuna, kazao je Burilović. To znači reorganizaciju i preustroj kao i redefiniranje usluga prema članicama, rekao je napominjući kako će Komora i dalje biti na usluzi svojim članicama te kako vjeruje da će s novim paketima usluga privući velik dio članica koje višu nisu u obvezi plaćanja članarine.

U skladu s novim Zakonom o HGK, sve tvrtke ostaju članice HGK, no članarina je obvezna za članice II. i III. kategorije, dok se članicama iz I. kategorije omogućava dobrovoljno plaćanje članarine. Visina mjesečne članarine za I. skupinu iznosit će 150 kuna za one članice koje ostvaruju prihod do 7,5 milijuna kuna odnosno 300 kuna mjesečno za članice koje ostvaruju prihod viši od 7,5 milijuna kuna. Iznos članarine za II. I III. skupinu članica ostaje nepromijenjen, 1.083 kuna za II. skupinu i 3.973 kuna za III. skupinu.

Burilović je rekao i kako se planira usvajanje Strategije razvoja HGK na jesen iduće godine kojom će se definirati  ključne usluge koje će Komora ponuditi svojim članicama.

Na Skupštini su predstavljene strateške smjernice razvoja komore od 2022. do 2026. koje se odnose na definiranje i uvođenje ključnih usluga koje Komora mora ponuditi članicama kako bi bio dodana vrijednost svakom poduzetniku kao i razradu potrebnih promjena u organizaciji.

U razdoblju prilagodbe poslovanja HGK novoj zakonskoj regulativi, koje će trajati šest mjeseci, provest će se reorganizacija poslovanja u skladu sa definiranim strateškim smjernicama, istaknuto je. Poseban naglasak će biti na redefiniranju broja i načina rada udruženja/zajednica, definiranju novih projekata i aktivnosti, izboru i edukaciji voditelja poslovnih odnosa (VPO) i tajnika udruženja, izradi aplikacije za vođenje poslovnog odnosa s članicama, izradi novog sustava nagrađivanja itd.

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš pojasnio je kako uvođenje funkcije VPO-a konkretno znači da će svaka članica koja plaća članarinu imati dodijeljenog zaposlenika HGK, koji svojim kompetencijama najbolje odgovara njenim potrebama. VPO će tako biti zadužen za svu komunikaciju između članice i institucije te će biti prva adresa za rješavanje čitavog niza poslovnih izazova i prepreka.

U skladu s usvojenim financijskim planom ukupni planirani prihodi HGK za 2022. godinu iznose 177,1 milijun kuna, dok su rashodi planirani u iznosu od 177 milijuna kuna. Prihod od članarina procjenjuje se na 119,1 milijun kuna, od čega 112 milijuna od obveznih članarina, dok se ostatak odnosi na naplate duga po članarinama, prihode od novih usluga i dobrovoljnih članarina.