c S
Dnevne novosti

Tomašević: Apsorbirat ćemo udar visokih cijena na gradske ustanove

02.02.2022 07:00 ZAGREB, 1. veljače 2022. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da će gradske vlasti apsorbirati udar koji bi visoke cijene plina za poslovne korisnike mogle uzrokovati u gradskim vrtićima, školama i bolnicama.

“Naša je odgovornost da taj udar apsorbiramo”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare najavivši da će Grad Zagreb pokriti uvećane troškove plina vrtićima, školama, bolnicama. 

Ponovio je kako su visoke cijene za dio poslovnih korisnika problem koji je dijelom uzrokovan individualnom odgovornošću bivše Uprave Gradske plinare Zagreb Opskrba, a dijelom skokom cijena plina na tržištu. Predstavnici Grada i Vlade nastavljaju razgovore kako bi riješili taj problem. 

“Grad i država trebaju pronaći neko rješenje, jer alternative su problematične za sve u sustavu”, poručio je. Komentirao je izjavu ministra energetike i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je rekao da država nema namjeru pokrivati gubitke gradskih plinara. “Ne znam što je Ćorić rekao, ali znam s kime sam u kontaktu i znam s kime se razgovara”, rekao je Tomašević. 

Izrazio je nadu da će država ići s mjerama kako bi se smanjio udar na građane zbog porasta cijena plina koji se očekuje početkom travnja. “Nadam se da će država ići s paketom mjera koji će spriječiti znatan rast cijena za građane, odnosno apsorbirati ovaj udar uzrokovan enormnim cijenama na međunarodnom tržištu”, rekao je Tomašević.

Osvrnuo se na to što su nekim državnim bolnicama računi za plin narasli za četiri - pet puta, istaknuvši da su one išle u javnu nabavu s varijabilnim cijenama plina, tako da to nije posljedica propusta u Opskrbi. Komentirao je odluku o raskidanju ugovora s dvije zaklade, Hrvatskom kućom srca i Hrvatskom kućom disanja, koje su do sada bile financirane izravno iz proračuna. “Mislimo da je bolja politika da se tim zakladama autonomno upravlja, a ne politički, da se te zaklade ne financiraju direktno iz proračuna nego iz natječaja”, poručio je Tomašević.