c S
Dnevne novosti

U Ministarstvu zdravstva danas sastanak o statusu liječnika

02.08.2022 07:10 ZAGREB, 1. kolovoza 2022. (Hina) - U Ministarstvu zdravstva održat će se u utorak sastanak s predstavnicima krovnih liječničkih organizacija o rješavanju statusa liječnika i korekciji koeficijenata, na kojem će online sudjelovati i ministar Vili Beroš, najavila je u ponedjeljak Hrvatska liječnička komora (HLK).

Sastanak će se održati na zahtjev liječničkih udruga koje traže od Beroša da hitno riješi pitanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), donošenje Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora, kao i reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika.

Te su zahtjeve još polovinom srpnja premijeru Andreju Plenkoviću i Berošu uputili predstavnici HLK-a i HLS-a, te Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Predstavnici sindikata i komore na konferenciji za novinare optužili su Vladu i Ministarstvo da ih sustavno ignoriraju, ne tretiraju kao ravnopravne partnere i ne odgovaraju na njihove dopise.

Liječničke udruge traže da Vlada izjednači koeficijente usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, izjednači koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama i podigne koeficijente specijalizantima.

HLK ponavlja da su liječnici temeljni nositelji zdravstvene zaštite i kao profesija snose najveću odgovornost za život i zdravlje ljudi. Nije moguća niti održiva reforma zdravstva o kojoj zdravstvena administracija već mjesecima govori, a da istovremeno liječnici, kao temeljni nositelji zdravstvene skrbi i ključni dionici svake reforme, već godinama čekaju nužne korekcije koeficijenata i rade ogroman i protuzakonit broj prekovremenih sati.

Uz to, kontinuirani problem za održivost hrvatskog zdravstva je odlazak liječnika iz Hrvatske, koji neće biti smanjen bez rješavanja ovih temeljnih pitanja statusa hrvatskih liječnika, poručuje HLK.