c S
Dnevne novosti

Von der Leyen u povodu 23. kolovoza: mir se ne može uzeti zdravo za gotovo

23.08.2022 07:00 BRUXELLES, 22. kolovoza 2022. (Hina) - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ove se godine obilježava u kontekstu Putinova rata protiv Ukrajine, što pokazuje da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Bolno sjećanje na prošlost nije samo daleka uspomena, već je našlo odjeka u nezakonitom i neopravdanom ratu Rusije protiv Ukrajine”, rekla je von der Leyen u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima uveden je slijedom preporuka Europskog parlamenta, koji je 2008. godine usvojio Deklaraciju o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009.

Dana 23. kolovoza 1939. godine potpisan je njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop, kojim je postignut javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi.

U Hrvatskoj se od 2020. 23. kolovoza obilježava kao spomendan pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma.

“Na datum 23. kolovoza odajemo počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, u Europi i šire. Danas, na 83. obljetnicu potpisivanja Pakta Molotov-Ribbentrop, ovaj datum ima poseban značaj. Putin je ove godine vratio strahote rata u Europu, uz podsjetnik da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo”, istaknula je Von der Leyen.

Predsjednica Komisije dodaje da danas Ukrajinci daju svoje živote za zaštitu vrijednosti na kojima je izgrađena Unija.

“Danas, više nego ikad, stojimo ujedinjeni protiv ruske državne propagande koja iskrivljuje povijest, širi zavjere i kažnjava one koji joj se suprotstavljaju. Nastavit ćemo s odlučnošću u borbi protiv dezinformacija. I pobrinut ćemo se da oni koji su se suprotstavili totalitarizmu ne budu zaboravljeni”, istaknula je von der Leyen.

Predsjednica Komisije kaže da je “sloboda od totalitarizma i autoritarizma u samoj srži Europske unije koja je  izgrađena na miru, vladavini prava i demokraciji”.“I dalje ćemo se ujedinjeni zalagati za te temeljne vrijednosti. Nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu, koliko god bude potrebno. Nećemo stati dok ne pobijedite”, poručila je Ukrajincima Ursula von der Leyen.