c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud ovaj mjesec o aferama MIG i VSOA

05.11.2021 07:00 ZAGREB, 4. studenoga 2021. (Hina) - Na Vrhovnom sudu ovoga će se mjeseca raspravljati o žalbama na presude u aferama MIG-ovi i VSOA, piše u četvrtak Večernji list.

Javna sjednica u aferi MIG-ovi zakazana je za danas, a o žalbama u slučaju VSOA (Vojna sigurnosno-obavještajna agencija) raspravaljat će se 25. studenoga. 

U oba slučaja, na zahtjev USKOK-a, javnost je bila isključena tijekom prvostupanjskog suđenja radi zaštite nacionalne sigurnosti, a novinari su mogli nazočiti samo na objavi nepravomoćne presude, no ne i na njihovu obrazloženju.

U aferi MIG-ovi na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda svojevremeno su se našli Josip Čović i Ivica Josipović, zbog davanja, odnosno primanja mita. Obojica su u ožujku 2019. nepravomoćno osuđeni, Čović na godinu i osam mjeseci zatvora, a Josipović na godinu dana zatvora.

Prema optužnici, USKOK je teretio Čovića da je tražio 50.000 eura mita, a dobio 10.000 eura kako bi određenoj tvrtki omogućio da dobije posao na remontu MIG-ova. Remont je obavljen u Ukrajini, znatno je kasnio, a nakon remonta neki su zrakoplovi prizemljeni. 

Čovića se teretilo da je mito, osim od Josipovića koji je predstavljao ukrajinsku tvrtku Ukrspecexport, tražio i od Đure i Gorana Sesara, predstavnika rumunjske tvrtke Aerostar, no oni su njegov zahtjev odbili. Čović je u obrani porekao krivnju.

Optužnica u ovom slučaju bila je podignuta 2017. kada je počelo i suđenje, spis je na Vrhovni sud zaprimljen u studenom 2019., a sudac izvjestitelj ga je dobio u rad početkom prosinca 2019.    

U aferi VSOA svojevremeno je završio cijeli vrh te agencije. Optužnica je podignuta u rujnu 2013., suđenje je počelo u ožujku 2014., a nepravomoćna presuda je donesena u siječnju 2018., dok je Vrhovni sud spis zaprimio sredinom travnja 2019., a sudac izvjestitelj ga je u rad dobio krajem travnja 2019. 

Tom presudom bivši ravnatelj VSOA-e Darko Grdić nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja. MNa istu kaznu osuđen je i njegov nekadašnji zamjenik Ognjen Preost. Zdeslav Ivanković osuđen je uvjetno na kaznu od 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, a Denis Lukinić na uvjetnu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Istom presudom Tibor-Mijo Kuljanić oslobođen je optužbi. Prema nepravomoćnoj presudi, optuženici moraju vratiti 4,7 milijuna kuna.
Grdića i ostale teretilo se da su od 2009. do 2012. iz sredstava za posebne namjene VSOA-e uzimali novac koji su potom koristili za osobnu korist, piše Večernji list.