c S
Dnevne novosti

Plenković: Zakonom o osobnoj asistenciji zadovoljna ogromna većina udruga

31.03.2023 06:52 ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Zakonom o osobnoj asistenciji povećava se broj korisnika s 4000 na 14.100, a trenutno će se izdvojiti 20 milijuna eura koji će narasti na 156 milijuna eura, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković ustvrdivši da je njime zadovoljna ogromna većina udruga koje se bave tom tematikom.
"Trenutno se izdvaja za ovu materiju oko 20 milijuna eura za 4000 korisnika, povećava se broj korisnika na 14.100, a 20 milijuna eura će narasti na 156 milijuna eura, čime se proširuje opseg i prava i sredstva koja će se izdvajati za osobnu asistenciju", izjavio je Plenković na sjednici Vlade. Istaknuo je da je ovo dugoočekivana i velika reforma koja se radi u partnerstvu s nizom udruga civilnoga društva. "Ogromna većina udruga koje se bave ovom tematikom zadovoljna je sa nacrtom zakona i sadržajem i svime onime što će on unaprijediti", poručio je premijer u vezi sa zakonom koji danas resorni ministar predstavlja u Saboru.

Istaknuo je da je Vlada kroz proteklih šest i pol godina kontinuirano povećavala naknade i za osobe s invaliditetom, roditelje s djecom s poteškoćama, roditelje njegovatelje te najavio da će nakon ovog zakona uslijediti Zakon o inkluzivnom dodatku. Ranije su najavljene i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Plenković se osvrnuo i na javni poziv školama za sudjelovanje u programu cjelodnevne škole, naglasivši da se radi u dijalogu s dionicima u obrazovnom sustavu te se očekuje jako dobar odaziv. "Sve je to skupa da bismo podigli kvalitetu obrazovanja i  ishode i rezultate obrazovnog sustava, čime će naši mladi dobiti i dobro opće znanje, posebna znanja i kvalitetno se prilagođavati za tržišta rada", zaključio je.