c S
Dnevne novosti

Aladrović: Proračun će na uštrb svih morati naći sredstva

08.02.2022 07:05 ZAGREB, 7. veljače 2022. (Hina) - Ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u ponedjeljak kako će se u proračunu morati naći određena sredstva kako kompenzirati nepovoljnosti koje su se dogodile zbog cijena energenata te najavio preraspodjele sredstava unutar ministarstava.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ranije je rekao kako će se nepovoljne cijene za proračunske korisnike kompenzirati iz proračuna, a Aladrović je pojasnio kako su svjesni ograničenja proračuna.

"Imamo vrlo kompliciranu situaciju i u proračunu svi mi kao sektorski nadležni ministri, morat ćemo nalaziti uštede kako bismo transferirali te uštede prema smanjenju prihoda zbog naše intervencije prema gospodarstvu", rekao je Aladrović novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Drugim riječima, proračun će morati na uštrb svih nas, naći određena sredstva kako kompenzirati nepovoljnosti koje su se dogodile zbog cijena energenata, dodao je.  

Upitan je li najavio rebalans proračuna, Aladrović je odgovorio kako moraju napraviti preraspodjele unutar vlastitih pozicija zbog načina podmirenja određenih troškova ministarstava te poručio kako je o rebalansu prerano govoriti, ali kao i svake godine, kada nisu standardne gospodarske aktivnosti, rebalans je nešto što se očekuje. 

Također, rekao je kako Ministarstvo traži načine suzbijanja povećanje cijena prema onima koji pružaju socijalne usluge koje štite najranjivije građane, među kojima su i djeca, stariji, osobe s invaliditetom. "Morat ćemo intervenirati kako ne bi došlo do značajnog povećanja, odnosno kako to povećanje ne bi rezultiralo ili time da se skrb ne pruža kako je potrebna ili kako neki od tih koji pružaju usluge ne bi odustali od toga", pojasnio je. Rekao je kako u mjerama moraju balansirati te reagirati i iz perspektive zaštite najranjivijih, a ne samo u kontekstu socijalno-ugroženih domaćinstava.

Što se tiče izmjena Zakona o radu, Aladrović je poručio kako se ne slaže s tezom da je "priča zamrla", ali se slaže da ne ide očekivanom dinamikom, odnosno očekivali su da će do sada proći puno više tema. S druge strane, istaknuo je kako imaju dovoljno vremena do kolovoza da provedu planirane promjene. 

Govoreći o jučerašnjem teškom ubojstvu u Rijeci i zaštiti žena, ministar je rekao kako ta situacija nije vezana za obiteljsko nasilje, već za čisti femicid. "Nemam dovoljno saznanja od policije kako je došlo do samog djela. Preko medija djeluje da je u pitanju psihička nestabilnost počinitelja. Pričekajmo da policija odradi svoj posao i da se utvrde stvarni uzroci", rekao je. Dodao je da sa svim mjerama kojima rade na podizanju svjesnosti o ovoj temi pokušavaju utjecati na to. "Hoćemo li doći u situaciju kada ćemo moći reći da smo apsolutno sigurno društvo u tom pogledu, prilično sam siguran da ne, ali sam isto siguran da ćemo konstantnim apostrofiranjem ove teme, djelovanjem udruga civilnog društva i Vlade te kampanjama minimizirati moguće rizike od ponavljanja ovakvih djela", poručio je ministar. 

Aladrović je rekao kako su na sjednici GSV-a raspravljali o raznim temama, od povrata sindikalne imovine do internacionalizacije obrazovanja kao teme koju je nametnuo HUP. Socijalnim partnerima prezentirali su programiranja ERDF-a i ESF+ za razdoblje 2021. - 2027., a dotaknuli su se i Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Također, naglasio kako nakon dugog razdoblja imaju kvalitetnu suradnju i da ovi sastanci nisu samo tripartitni u okviru GSV-a, nego imaju i bipartitne sastanke između sindikata i Vlade te poslodavaca i Vlade o nizu otvorenih tema. 

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan posebno je istaknuo internacionalizaciju visokog obrazovanja, poručivši kako je većom internacionalizacijom u budućnosti moguće osigurati dovoljno radne snage. Adresirali su i nekoliko problema koji sprječavaju veći broj stranih studenata u Hrvatskoj - od zdravstvenog osiguranja, do viza i administrativnih prepreka. 

Vezano za energente, rekao je kako su poslodavci načelno protiv administrativnih zamrzavanja cijena, osim u slučaju monopola, a očekuju da Vlada izađe s konkretnim kompenzacijskim planom i da dugoročno Hrvatska radi na vlastitim održivim izvorima energije. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nema ništa protiv prijedloga HUP-a, ali ne dijeli njihov optimizam jer ne vjeruje da će internacionalizacija doprinijeti da će strani mladi nakon obrazovanja ostati u Hrvatskoj jer država ne pruža dovoljno motiva za ostanak. Vezano za imovinu, rekao je kako je to proces koji traje.