c S
Dnevne novosti

Božinović: Digitalna covid potvrda može se dobiti i s jednom dozom cjepiva

02.06.2021 07:05 ZAGREB, 1. lipnja 2021. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u utorak je, prvog dana izdavanja digitalnih covid potvrda, kazao da ih je moguće dobiti s jednom dozom cjepiva, ali i da nije siguran kamo državljani Hrvatske mogu putovati s takvom potvrdom

"Europske digitalne covid potvrde počele su se danas izdavati i svi naši građani koji imaju pristup sustavu e-građani ili u poslovnicama HZZO-a mogu dobiti potvrdu. Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu", izjavio je Božinović novinarima u Saboru, dodavši da je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije po pitanju tog tehničkog rješenja.

Naglasio je da je do sada u Hrvatskoj izdano već 15 tisuća digitalnih potvrda. Uz Hrvatsku su za izdavanje tih potvrda spremne još i Njemačka, Italija i Danska, rekao je ministar, dodavši da se do sada 13 zemalja uspješno spojilo na europski pristupnik vezan uz covid potvrde.

"Što se tiče prelaska granice, ovisit će i o drugim zemljama, a u ovom trenutku najvažnija je poruka da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili granične prelaze, a sutra ćemo napraviti demonstraciju na jednom od graničnih prijelaza", najavio je Božinović.

Na pitanje što građani Hrvatske mogu s potvrdom dobivenom temeljem samo jedne doze cjepiva, kazao je da je to još uvijek područje suverene odluke svake države članice EU. Neke su već, poput Austrije, donijele odluku kao i Hrvatska da se s jednom dozom cjepiva nakon 22 dana može ući u tu državu.

Upitan može li se s tom potvrdom putovati i izvan Hrvatske, Božinović je rekao da je to područje suverene odluke svake države. Na pitanje kamo se može putovati s covid potvrdom, Božinović je rekao da je Hrvatska prva koja ih je implementirala na granične prijelaze pa nije siguran da su i ostale zemlje u ovoj fazi. Međutim, jasna je poruka da će, kada god neka zemlja dobije potvrdu interoperabilnosti i počne izdavati potvrde, njezini građani moći doći u Hrvatsku, što nam je, naglasio je, kao turističkoj zemlji jako važno jer će se svi koji dobiju covid potvrdu minimalno zadržavati na granici.

"Kada si prvi, onda si prvi. Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU, a do tada će se voditi razgovori. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza cjepiva, da to bude jedna doza od koje su prošla 22 dana, no, suvereno je pravo države da odlučuje o svojim kriterijima", odgovorio je Božinović na pitanje kamo će građani moći putovati i hoće li stalno morati provjeravati ograničenja u drugim zemljama, s obzirom na to da sve zemlje nisu sklone liberalnom pristupu poput hrvatskog.

Nadam se da će Europa na ovoj temi pokazati jedinstvo jer tek onda dobivamo puni smisao ovih potvrda i barem kada govorimo o europskim regijama bilo bi dobro da svi imamo ista pravila, kazao je, naglasivši liberalne kriterije Hrvatske od jedne doze i 22 dana. Dodao je i da se digitalne potvrde za sada odnose samo na cjepiva registrirana u Europskoj agenciji za lijekove.

Na pitanje hoće li unutar Hrvatske biti potrebe za korištenje covid potvrde, Božinović je kazao da će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji i kako će je procijeniti Stožer i Vlada. "Moramo testirati neka događanja koja okupljaju veliki broj ljudi i u tijeku su razgovori s Ministarstvom kulture i Ministarstvom turizma i sporta. Nitko nema iluziju da će ova epidemija završiti s jeseni, prema tome, bitno je da smo tehnički spremni i da možemo implementirati bilo koju odluku za koju smatramo da će u tom trenutku biti primjerena", uzvratio je na upit kakva bi trebala situacija da zahtijeva predočenje digitalne potvrde unutar Hrvatske.