c S
Dnevne novosti

Hrvatska u inicijativi za za jače okretanje EU-a nuklearnoj energiji

12.10.2021 07:15 ZAGREB, 11. listopada 2021. (Hina) - Hrvatska je s još devet zemljama EU-a potpisala inicijativu za jače okretanje EU-a nuklearnoj energiji kao učinkovitom načinu borbe protiv klimatskih promjena i za dekarbonizaciju gospodarstva, izvijestila je u ponedjeljak Vlada na svojim internetskim stranicama.

"Da bismo pobijedili u borbi za klimu, trebamo nuklearnu energiju. To je za sve nas ključno i pouzdano sredstvo za niskougljičnu budućnost", kaže se u tekstu inicijative "Zašto je Europljanima potrebna nuklearna energija", koji su u ime Republike Hrvatske potpisali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Uz Hrvatsku, potpisnici su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunjska. Nuklearna energija je, kažu potpisnici, "čist, siguran, neovisan i konkurentan niskougljični izvor energije" te prilika za Europljane za nastavak razvoja snažne industrije s dodanom vrijednošću, stvaranja tisuća kvalificiranih radnih mjesta, jačanja vodstva u zaštiti okoliša i osiguranje strateške autonomiju Europe i energetske samodostatnosti.

Članovi inicijative upozoravaju da je u posljednjem izvješću o klimatskim promjenama Međuvladin panel o klimatskim promjenama "vrlo jasno iznio svoja predviđanja kako cilj vezan za globalno zatopljenje od najviše 1,5 °C do 2 °C tijekom 21. stoljeća nikada neće biti postignut, osim ako se u idućih osam godina ne dogodi znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova. Navode i kako je rast cijena energije pokazao koliko je važno što je prije moguće smanjiti energetsku ovisnost o trećim zemljama te da će problemi s opskrbom biti sve učestaliji pa Europa nema izbora nego diversificirati opskrbu te mora pripaziti da ne povećava svoju ovisnost o uvozu energije izvan Europe.

"Nuklearna energija je sigurna i inovativna i mora biti dio rješenja" 

Dekarbonizacija zahtijeva trenutne i duboke tranzicije u našim proizvodnim i potrošačkim aktivnostima kako bismo ih učinili manje ugljično intenzivnima. To podrazumijeva masovno elektrificiranje naše uporabe i razvoj niskougljične industrije poput vodika, koji također zahtijeva proizvodnju električne energije", kaže se u deklaraciji koju je potpisalo deset zemalja, te se ističe da nuklearna energija "mora biti dio rješenja". "Iako obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu u našoj energetskoj tranziciji, potrebni su nam i drugi izvori energije bez emisija kako bismo zadovoljili naše potrebe, na dostatnoj i konstantnoj razini. Nuklearna energija je nužna. Ona već čini polovicu europske proizvodnje električne energije bez ugljika", ističe se i dodaje da je nuklearna energija ključni dostupan, stabilan i neovisan izvor energije.

To je tako, navodi se, prvenstveno zato jer sprječava da europski potrošači budu izloženi nestabilnosti cijena, s obzirom na to da se trenutačno suočavamo s visokim cijenama plina, kao i zato što "evidentno pridonosi neovisnosti naše opskrbe energijom i električnom energijom"."To je dostupna energija bez ugljika koja može isporučiti veliku količinu konkurentne električne energije bez povećanja naše ovisnosti o opskrbi električnom energijom iz trećih zemalja", kaže se u inicijativi.

Nuklearna energija je sigurna i inovativna te više od 60 godina europska nuklearna industrija dokazuje svoju pouzdanost i sigurnost, ističe se i dodaje da je europska nuklearna industrija vodeća u svijetu i tehnološki intenzivna industrija, a njen razvoj mogao bi u bliskoj budućnosti osigurati visokokvalificirana radna mjesta za više od milijun europskih radnika. "Kako suradnja među državama članicama raste, uskoro ćemo imati mogućnost izgradnje novih modernih reaktora, kao što je projekt Malih modularnih reaktora (SMR)", kaže se u dokumentu.

Zaključuje se da zbog svega toga nuklearnu energiju treba tretirati jednako kao i sve druge izvore energije s niskim udjelom ugljika i da ju treba uključiti u europski okvir taksonomije do kraja 2021. godine, te da ne postoje znanstveni dokazi da je nuklearna energija manje klimatski prihvatljiva od bilo kojeg energetskog izvora uključenog u taksonomiju.